Ajax is het Eredivisie seizoen 2016/2017 goed begonnen met een 1-3 zege op Sparta. Op het Kasteel werden de doelpunten gemaakt door Davy Klaassen, Daley Sinkgraven en Matteo Cassierra van Ajax en het Sparta doelpunt werd gemaakt door Ajax-speler Nemanja Gudelj.

Peter Bosz koos ervoor om weer in de vertrouwde 4-3-3 formatie aan te treden tegen de Rotterdamse promovendus. Daley Sinkgraven startte als valse linksbuiten bij afwezigheid van Amin Younes. Ook voor Riechedly Bazoer was er een plekje ingeruimd op het middenveld waardoor Jairo Riedewald centraal achterin plaatsnam. Nick Viergever, Heiko Westermann en Kasper Dolberg moesten in tegenstelling tot afgelopen woensdag genoegen nemen met een plaats op de bank.

Binnen vijf minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong. De eerste kans van de wedstrijd werd na een voorzet van Anwar el Ghazi keurig achter doelman Kortsmit gekopt door aanvoerder Klaassen. Lang duurde de voorsprong niet, een paar minuten na de openingstreffer kwam Sparta alweer langszij. Een vrije trap van Sanusi werd door Gudelj van richting veranderd waardoor Cillessen kansloos was. 1-1.

Ajax was in de tien minuten die volgden veelal slordig in balbezit en zag Sparta daardoor een aantal keer gevaarlijk richting het eigen doel opstomen. Mitchell Dijks en Joel Veltman moesten hierdoor aan de rem trekken en zagen al vroeg in het eerste bedrijf de gele kaart. Een vrije trap die volgde op de overtreding van Veltman werd door Cillessen gekeerd. Veel gevaarlijker zou Sparta niet meer worden voor rust.

Ajax zette naarmate de eerste helft vorderde steeds meer druk op het vijandelijke doel, met name el Ghazi was zeer bedrijvig in het eerste bedrijf en was veelal zijn tegenstander de baas. Gevaarlijke situaties voor het Sparta doel kwamen dan ook regelmatig voor, maar Klaassen, Sinkgraven en Cassierra vergaten de trekker over te halen. De Colombiaan deed dit even later wel met een kopbal. Na een hoekschop van Gudelj zag de spits zijn kopbal via beide palen weer het veld in rollen. Na een snelle uitbreek kreeg el Ghazi ook nog een schietkans, maar doelman Kortsmit lag op de goede plek.

De tweede helft begon zonder wijzigingen aan beide kanten. Wederom snel na de aftrap wist Ajax op voorsprong te komen. Nemanja Gudelj kon ongehinderd het middenvelder over dribbelen en zag Klaassen de bal naar Cassierra tikken, de spits kreeg de bal met wat geluk bij Sinkgraven die met een harde schuiver voor een vernieuwde voorsprong tekende. Het duurde niet lang voordat Ajax de score wist uit te bouwen. Na balverlies van Breuer gaf Sinkgraven de kans aan Cassierra. De spits bleef koel voor het doel en passeerde doelman Kortsmit voor 1-3.

Beide ploegen leken het wel te geloven, Peter Bosz bracht nog verse krachten in het veld met de komst van van de Beek voor Bazoer en Dolberg voor Cassierra. Toch werd de hoofdrol gepakt door een ander op het veld. Scheidsrechter Kevin Blom greep in de slotfase veel naar zijn gele kaart, Veltman kreeg zelfs zijn tweede en dus de rode kaart. Desondanks hield Ajax eenvoudig stand en werd de 1-3 overwinning een feit.