Ajax heeft zondagmiddag met 1-0 gewonnen van SC Heerenveen. In Friesland scoorde aanvoerder Davy Klaassen het enige doelpunt van de middag.

Peter Bosz stuurde zijn vertrouwde basis het veld op in het Abe Lenstra-stadion. Zo stond Daley Sinkgraven weer linksback. De voormalig Heerenveen-speler was in de beginfase de meest aanwezige Ajacied. Al snel in de wedstrijd kreeg hij de bal voor zijn voeten op rand zestien, die hij vervolgens rakelings naast schoot. De topwedstrijd begon in een hoog tempo, maar echt grote kansen werden door beide teams niet echt gecreëerd. Beide elftallen stonden verdedigend goed, waardoor het moeilijk was om tot kansen te komen.

In de tweede helft veranderde daarin niet veel. Ajax kwam er zo nu en dan goed doorheen via een mooie pass of actie, maar was vervolgens heel erg slordig in de afronding. Onder andere Amin Younes (schoot van dichtbij over), Bertrand Traoré (schoot twee keer heel wild over en naast) en Hakim Ziyech (vrije trap net naast) waren dichtbij een treffer. Na een mooi balletje van Donny van de Beek, die de door de Heerenveen-supporters uitgefloten Hakim Ziyech verving, kon Davy Klaassen afgaan op Mulder. De aanvoerder faalde niet en zette Ajax op een 0-1 voorsprong. De Amsterdammers probeerden daarna de score uit te breiden, maar dat lukte niet. Mateo Cassierra was vlak voor tijd nog dicht bij een doelpunt.

Een mooi moment was er ook voor Matthijs de Ligt. De talentvolle verdediger verving een kleine tien minuten voor tijd Daley Sinkgraven en maakte daarmee, een paar dagen na zijn Europese debuut, zijn Eredivisie debuut. Davy Klaassen liep overigens in de tweede helft nog tegen een gele kaart aan en is daarmee geschorst voor volgende week. 27 november is een mooie dag voor de ras-Ajacied. Precies vijf jaar geleden maakte Klaassen zijn Eredivisie debuut voor Ajax tegen NEC en luisterde die invalbeurt na nog geen minuut spelen op met een doelpunt.

Wedstrijdverloop SC Heerenveen-Ajax 0-1 (0-0):
’71. 0-1 Klaassen