Ajax heeft de wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Celtic een passend vervolg kunnen geven. Tegen de angstgegner van de afgelopen jaren werd er met 0-2 gewonnen. De doelpunten kwamen op naam van Younes en Serero. In een uitstekende eerste helft had Ajax al met 4 of 5-0 voor kunnen staan. Maar door veel gemiste kansen van Viktor Fischer bleef de wedstrijd onnodig lang spannend.

Ajax begon met de 18-jarige Donny van de Beek in de basis wat ten koste ging van Lasse Schöne. Anwar el Ghazi en Riechedly Bazoer waren nog niet fit genoeg om in de wedstrijdselectie opgenomen te worden. Thulani Serero was wel weer fit, maar hij begon op de bank. Ook Veltman keerde terug in de basis nadat hij de wedstrijd tegen Celtic moest laten schieten door een griepje.

Na een rustige openingsfase was er in de zevende minuut ineens een dot van een kans voor Viktor Fischer. Hij verschafte zichzelf een halve meter ruimte maar zijn schot scheerde langs de paal. PEC probeerde Ajax vroeg vast te zetten, maar dat lukte niet goed. Ajax kwam veel voorin, maar vaak ontbrak het aan een goede eindpass. In de dertiende minuut zette Fischer, Amin Younes vrij voor de keeper, maar de buitenspeler schoof de bal naast. Tot dat moment was PEC alleen gevaarlijk geworden via Veldwijk, maar zijn schot was een makkelijke prooi voor Cillessen.

Na een kwartier nam Ajax wat gas terug. PEC kreeg meer tijd om de bal rond te spelen. Na een goede aanval van PEC kwam de bal aan de linkerkant bij Van Hintum. Hij leverde een uitstekende voorzet af, maar in de scrimmage kon niemand van Zwolle de bal binnen werken. Ajax werd door dit moment weer wakker. Na 23 minuten besloot Dijks een afvallende corner opnieuw hoog in te brengen. Begois kwam uit zijn goal maar bokste de bal voor de voeten van Fischer. Hij had alle ruimte om de bal over Begois heen te lobben. Dat lukte ook maar zijn poging ging net naast.

Ajax ging rustig door met het creëren van kansen. Een kopbal van Younes ging net voorlangs en een vrije bal, verdient door Fischer, werd over geschoten door Gudelj. In de 37e minuut was het eindelijk raak. De dik verdiende 0-1 werd gemaakt door Younes. Een voorzet van Dijks leek een makkelijke prooi voor de keeper van PEC, maar Begois ging onder de bal door waardoor Younes de bal zo binnen kon schieten.

Ook hierna bleef Ajax heer en meester. Met verzorgd voetbal werd PEC Zwolle van het kastje naar de muur gespeeld. Met een goed spelende Van de Beek op het middenveld domineerde Ajax. Fischer kreeg voor de rust nog twee niet te missen kansen. Maar vanaf vijf meter lukte het de Deen niet om de bal binnen te schieten.

Het enige noemenswaardige moment van PEC in deze fase van de wedstrijd was een gevaarlijke voorzet van Becker. De huurling van Ajax kwam vijf minuten voor de rust binnen de lijnen voor de geblesseerd geraakte Thomas. Milik kreeg ook nog een goede mogelijkheid op de 0-2 maar na een leep passje van Fischer stuitte hij op Begois. PEC Zwolle mocht Fischer bedanken dat het met rust slechts 0-1 stond.

Het begin van de tweede helft was het tegenovergestelde van de eerste helft. PEC begon goed en probeerde voetballend voorin te komen. Klaassen maakte een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Nijland ging achter de bal staan, maar Cillessen tikte zijn spijkerharde vrije trap over de goal. Uit de corner die volgde kon Sainsbury vrij inkoppen, maar hij timede helemaal verkeerd.

Pas na tien minuten in de tweede helft kwam Ajax voor de goal van PEC. Klaassen trok de bal hard en laag voor, Milik kwam echter een teenlengte tekort om de bal binnen te glijden. Een paar minuten daarna gooide de grensrechter roet in het eten. Na een schitterende pass van Donny van de Beek, vlagde de scheidsrechter Amin Younes af, maar het was overduidelijk geen buitenspel.

Ajax kwam hierna wel weer wat beter in de wedstrijd. Maar veel meer dan in de eerste helft kwam PEC Zwolle aan voetballen. Ajax had geluk dat meermaals de controle bij Zwolle-spits Veldwijk niet goed was. Frank de Boer besloot na 68 minuten om de wederom sterk spelende Amin Younes naar de kant te halen voor, de matchwinner van afgelopen donderdag tegen Celtic, Vaclav Cerny.

Naarmate de wedstrijd vorderde begon Zwolle steeds meer te geloven in een goed resultaat. De grotere kansen waren in de slotfase van de wedstrijd wel voor Ajax. Opnieuw was het Fischer die twee keer gevaarlijk werd. Een keer door een goede individuele actie, de andere keer door een goed opgezette aanval door Klaassen en Cerny. Maar de bal wilde er maar niet in bij Viktor Fischer.

In de 83e minuut maakte de ongelukkige Fischer plaats voor Lasse Schöne. Hij had meteen een goede actie in huis. Vanaf de zijkant dribbelde hij naar binnen en gaf de bal af op Serero, die in het veld was gekomen voor de onzichtbare Milik. Serero twijfelde geen moment en schoof de bal binnen: 0-2. Meteen hierna was het opnieuw Schöne met een goede actie, maar Cerny kreeg de bal van dichtbij niet tussen de palen en dat bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Een uitstekende eerste helft en een stuk mindere tweede helft bleken genoeg voor de drie punten. Volgende week zaterdag speelt Ajax thuis tegen Heerenveen. Waarschijnlijk weer met Riechedly Bazoer en clubtopscorer Anwar el Ghazi.