Ajax
Goal Arek Milik

Ajax is er op overtuigende wijze in geslaagd om drie punten te pakken tegen sc Heerenveen. In Friesland werd het 1-4 voor de ploeg van Frank de Boer, onder meer dankzij een uitstekende start van de wedstrijd. Arek Milik (tweemaal), Joël Veltman en Davy Klaassen waren verantwoordelijk voor de doelpunten. De Amsterdammers wonnen hiermee hun derde competitieduel op rij, en gaan zo met een goed gevoel richting het Europa League-treffen met Dnipro van aanstaande donderdag.

De recordkampioen begon zoals gezegd zeer overtuigend aan de wedstrijd. Arek Milik was al na zeven minuten spelen verantwoordelijk voor de openingstreffer, door de bal fraai vanaf de rand van de zestien binnen te knallen. De Friezen hadden hier duidelijk niet op gerekend, want Ajax kreeg amper drie minuten later al uitstekende kansen op de 0-2. Eerst was het Milik die Anwar El Ghazi net niet voor Heerenveen-keeper Kristoffer Nordfeldt wist te zetten, en vervolgens was het diezelfde El Ghazi die oog in oog met Nordfeldt op de doelman schoot. De corner die hieruit volgde was echter wél trefzeker. Daley Sinkgraven slingerde de bal uitstekend voor, waarna Davy Klaassen het leer knap richting de tweede paal knikte.

Met een 0-2 stand na elf minuten spelen, zat Ajax natuurlijk op rozen. De recordkampioen liet de teugels vervolgens echter wat vieren, waardoor het Heerenveen toch weer terug in de wedstrijd liet komen. Dit resulteerde in de 35e minuut dan ook in de aansluitingstreffer. Na een afgeslagen corner van de Friezen zette Sam Larsson de bal voor, die door Mark Uth kon worden binnen gegleden. Uiteindelijk bleek het zelfs een eigen goal van Joël Veltman te zijn. Veltman eiste vervolgens opnieuw de hoofdrol op, door drie minuten later wél in het goede doel te scoren. De verdediger kon uit een vrije trap van Sinkgraven ongehinderd raak koppen. Maar ondanks die treffer bleef het onrustig bij de Amsterdammers. Twee minuten na het doelpunt van Veltman had het namelijk alweer 2-3 kunnen staan, na een onbegrijpelijke terugspeelbal van Klaassen. Die zette Uth oog in oog met Jasper Cillessen. Hij omspeelde nog wel de doelman, maar Veltman wist op de lijn een doelpunt te voorkomen.

Een heerlijke eerste helft dus, maar na de gebruikelijke pauze gingen beide ploegen gewoon op dezelfde voet verder. In de 49e minuut was het namelijk opnieuw bijna 2-3, maar wederom Uth kreeg de bal op vijf meter voor de goal niet tegen de touwen. De Friezen drukten Ajax vervolgens steeds verder terug, al werd het hiermee niet direct levensgevaarlijk. De aansluitingstreffer leek in ieder geval wel in de lucht te hangen, maar het was juist Ajax dat in de 67e minuut wist te scoren. Milik kon na een uitstekende voorzet van El Ghazi redelijk eenvoudig binnen schieten en zijn tweede van de middag maken. Een prima doelpunt, waarmee het verzet van Heerenveen definitief was gebroken. De ploeg van Dwight Lodeweges deed er alles aan om nog te scoren, maar een rode kaart van Pelé van Anholt maakte hier al snel een einde aan. De Friese linksback haalde de opgestoomde El Ghazi neer, en werd terecht door arbiter Nijhuis van het veld gestuurd.

De vrije trap die volgde werd door Milik op de paal geschoten, maar met het numerieke overtal leek het wachten op een volgend doelpunt aan Amsterdamse zijde. Echter was het juist de ingevallen Heerenveen-spits Henk Veerman die nog een goede kans had op de 2-4. Maar omdat ook hij niet meer wist te scoren, stond de 1-4 ook na het laatste fluitsignaal van Nijhuis op het scorebord. Ajax nieuws Ajax1.nl