© Proshots

Ajax heeft zich donderdag geplaatst voor de laatste zestien in de Europa League. Nick Viergever scoorde vlak na rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Na het 0-0 gelijkspel van vorige week was dat voldoende om door te bekeren in het Europese toernooi.

Ajax startte met dezelfde elf als afgelopen zondag tegen Vitesse. Achterin verving Jairo Riedewald dus opnieuw de geblesseerde Daley Sinkgraven. Nick Viergever schoof op zijn beurt naar de linksback positie. De ploeg van Peter Bosz opende wat slordig. Hier en daar ontbrak het vooral aan nauwkeurigheid. Na acht minuten spelen kreeg Ajax de eerste kans van de wedstrijd. Amin Younes zag zijn schot geblokt worden. Niet veel later zag ook Bertrand Traoré na een goede actie zijn schot geblokt worden door een Legia-verdediger. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Hakim Ziyech, die de bal na een goed lopende aanval op de paal schoot. Kasper Dolberg kon vervolgens nét niet bij de bal. Davy Klaassen werd twee keer gevaarlijk: één keer met een kopbal en één keer met een schot in het zijnet. In het vervolg van de eerste helft werd Legia vooral gevaarlijk uit counters en dode spelsituaties. De grootste kans voor de Polen kwam vlak voor rust. Nadat Viergever de bal ver op de helft van Legia inleverde, counterden ze bijna naar de voorsprong. Een voorzet kon net op tijd worden verdedigd door Riedewald, die goed positie koos.

Vlak na rust drong Ajax direct aan. Via een mooie combinatie tussen Hakim Ziyech en Davy Klaassen kwam de bal terecht bij Amin Younes, die een schot loste op het Poolse doel. Het schot van de Duitser was echter zo lastig voor Malarz dat hij de bal losliet. Vervolgens stond Viergever goed opgesteld bij de tweede paal om de bal in het doel te schieten. De Amsterdammers drongen na de 1-0 aan, maar het lukte niet om de tweede te maken. Doordat die tweede goal uitbleef, zagen de Polen kans om te blijven hopen. Legia drong Ajax een kwartier voor tijd terug, maar Onana bracht een aantal keer goed redding. In de tegenstoot had de ploeg van Peter Bosz een paar keer kunnen toeslaan, maar de aanvallen werden heel slecht uitgespeeld. Het dieptepunt was in blessuretijd toen Ajax met vijf spelers tegenover één verdediger en Malarz stond. Traoré speelde de bal slecht af naar Ziyech, waardoor de middenvelder niet goed uit kwam en een matig schot produceerde.

Door de 1-0-zege plaatste Ajax zich voor de laatste zestien in de Europa League. In de tweede helft kregen Davinson Sánchez, Joël Veltman, Bertrand Traoré en André Onana een gele kaart. Voor Sánchez en Veltman betekend dit dat zij geschorst zijn voor de volgende ronde.

Wedstrijdverloop Ajax-Legia Warschau 1-0 (0-0):
’48. 1-0 Viergever