24 maart 2016 zal voor eeuwig in de boeken staan als de dag dat we een grootheid en legende in de historie van het Nederlandse voetbal verloren. Tot op de dag van vandaag leeft het ongeloof onder de voetballiefhebbers en word de naam ‘Cruijff’ overal nog geschreven en gesproken. Johan Cruijff zal ook altijd bekend staan als de man die clubs als Ajax en FC Barcelona groot maakte, als speler en adviseur maakte Cruijff furore bij beide clubs.

Hoe het allemaal begon

In zijn tijd bij Ajax won hij 1x de wereldbeker, 3x de Europacup I, 2x de Europese supercup,werd hij 8x Nederlands kampioen, en won hij 4x de KNVB Beker. Johan Cruijff begon al op zijn zesde levensjaar bij Ajax, echter kon hij toen nog geen officieel lid worden bij de club. Pas vanaf dat hij tien jaar oud was, werd hij lid.  Het was Jany van der Veen die hem regelmatig zag voetballen in Betondorp, en die hem goed genoeg vond om direct Ajacied te worden. In de jaren 1957-1963 doorliep hij de jeugdopleiding van Ajax, niet veel later ondertekenden hij zijn eerste profcontract. Op 15 november maakte hij zijn debuut, dat destijds onder leiding stond van Vic Buckingham. In die wedstrijd maakte Cruijff het enige doelpunt in de verloren wedstrijd tegen GVAV. In het seizoen van 1967 werd Cruijff onder Rinus Michels topscorer van Nederland met 33 doelpunten. Dat jaar werd ook het jaar dat Ajax de dubbel haalde, het won met 2-1 van NAC. Door zijn aandeel werd de eeuwige nr 14 uitgeroepen tot Nederlands voetballer van het jaar.

Rugnummer 14

In 1968/1969 mocht Ajax voor het eerst deelnemen aan de Europacup I. Door vele doelpunten van Cruijff en de winst op het Benfica van grootheid Éusebio haalden zij de finale, als eerste club uit Nederland. Helaas bleek AC Milan in de finale een maatje te groot voor de Amsterdammers. Het verhaal hoe Johan Cruijff aan het rugnummer 14 kwam is ook interessant, door een liesblessure miste hij het begin van de eerste wedstrijden in de competitie. Na een wekenlange afwezigheid maakte Cruijff op 30 oktober 1970 tegen PSV zijn rentree, Gerrie Mühren droeg normaal gesproken rugnummer 7 alleen zijn shirt was nergens te bekennen in de wasmand. Aangezien Cruijff zo lang geblesseerd was geweest vond hij dat Mühren dan maar zijn rugnummer 9 moest dragen, hierdoor moest Johan nummer 14 gaan dragen. Ajax won die wedstrijd met 1-0. Die week daarop droeg Cruijff weer rugnummer 14 ‘omdat het zo lekker ging vorige week.’ Nummer 14 is onlosmakelijk verbonden met Cruijff, maar de oud-Ajacied speelde nadien lang niet al zijn wedstrijden met het rugnummer.

Europese glorie

Inmiddels had Michels het voor elkaar gekregen om een ploeg samen te stellen die zich kon meten met de Europese top. Met spelers als Krol, Stuy, Neeskens, Rijnders, Blankenburg, en Haan. In dat jaar haalde dat team wederom de Europacup-finale. Nu was Panathinaikos de tegenstander. Net als Feyenoord een jaar daarvoor wist ook Ajax nu de finale te winnen en de titel mee naar Amsterdam te nemen. Na die finale begon men te speculeren dat Cruijff zou vertrekken bij Ajax. Hij stond in de belangstelling van Barcelona, maar ook rivaal Feyenoord behoorde tot de mogelijkheden. Doordat zaakwaarnemer Coster tijdenlang met de Rotterdamse club onderhandelde kreeg Cruijff waar hij op had gehoopt: een financieel verbeterd contract bij Ajax. Zijn blauwe maandag bij Feyenoord laten we overigens in het midden. Door dit contract was hij zeven jaar verbonden aan Ajax, en het idee was dan ook om na die zeven jaar te stoppen met voetballen. Het seizoen 1971/1972 was dan ook de jaargang waarin Ajax de meeste successen beleefde met Cruijff. Nadat ook Johnny Rep, Arnold Mühren en Heinz Schilcher aan de selectie waren toegevoegd. Inmiddels was Michels vertrokken naar Barcelona en volgde Kovács hem op. Onder zijn leiding won Ajax weer de dubbel en stond het voor de derde keer in de finale van de Europacup I. Cruijff nam in de finale tegen Internazionale de hoofdrol op zich, door twee maal te scoren in de Rotterdamse kuip won Ajax de finale.

Nederlands elftal

Cruijff maakte op 7 september 1966 zijn debuut in het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Hongarije. Bij dit debuut maakte hij het tweede doelpunt voor de Nederlanders, waardoor deze interland in 2-2 eindigde. Een half jaar eerder bij zijn officieuze debuut tegen Racing Strasbourg wist Cruijff in een 7-0 gewonnen wedstrijd 3x te scoren. Hoewel Cruijff snel naam maakte in de nationale ploeg, bleek het geen aanzet tot een lange interlandcarrière. In 1968 ontwikkelde zich een conflict tussen Cruijff en de KNVB. De aanvaller kon zich samen met vier ploeggenoten niet vinden in de vergoeding die het ontving voor een trainingskamp en een interland tegen Bulgarije. De internationals wilden onder leiding van Cruijff alleen deelnemen als hier een substantieel geldbedrag tegenover stond. Hij zei daarom regelmatig af voor een wedstrijd. Zo werd de aanvaller ook eens geschorst door trainer Keßler omdat hij in het buitenland was voor zijn bedrijf. En hierdoor een belangrijke training miste. Hoewel de verstandhouding niet altijd even goed was, werd Cruijff wel de aanvoerder van het Nederlands Elftal.  Deze band mocht Cruijff totaal 33 interlands dragen, tot zijn laatste interland. In 1970 en 1972 wist Nederland zich niet te plaatsen voor het WK en EK, later gaf Cruijff toe dat de internationale belangen destijds voor de spelers niet zo hoog lagen. Voor het WK in 1974 wist Nederland zich wel te plaatsen. Voorafgaand aan het vertrek naar West-Duitsland liet Cruijff weten aan het blad Voetbal International dat dit zijn eerste en laatste WK zou zijn. Er bestond geen twijfel voor Cruijff dat hij op zijn 31ste ging stoppen als profvoetballer, en dus het WK van 1978 in Argentinië niet zou spelen. Er zijn meerdere verhalen waarom Cruijff het WK van 1978 liet schieten, de waarheid zullen we nooit weten. Nederland kwam in 1974 in de finale van het WK terecht, deze werd helaas met 1-2 verloren van West-Duitsland. Johan Cruijff werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. Cruijff deed nog wel mee aan het EK in 1976 waar het 3de eindigde.

Overstap naar Barcelona

In juli 1973 maakte Cruijff zijn overstap naar FC Barcelona, door een incident met Piet Keizer vertrok hij destijds naar de Catalanen. In die tijd werd het gezag van Cruijff in twijfel genomen. Keizer wou graag zijn aanvoedersband terug alleen Cruijff accepteerde dat niet. Keizer vroeg hierdoor aan de ploeggenoten om te stemmen. Met 3 stemmen voor en 13 stemmen tegen kreeg Keizer toch zijn aanvoedersband terug. De maat was vol voor Cruijff, hij belde zijn zaakwaarnemer en tevens zijn schoonvader Cor Coster en zei: “Neem contact op met Barcelona, ik vertrek hier.” Eindelijk was het Barcelona dus gelukt om wonderkind Cruijff in te lijven. In Barcelona werd hij herenigd met Rinus Michels die daar op dat moment trainer was. De Spaanse voetbalbond en de KNVB werkte eindelijk mee met de transfer naar Barcelona, in eerste instantie deden ze dat niet en hierdoor bleef hij toen bij Ajax. Johan Cruijff werd destijds de duurste Nederlandse speler ooit. De transfersom bedroeg 6 miljoen gulden.

Terugkeer in 1982

In 1982 keerde Cruijff terug bij Ajax, het was Jack van Gelder die destijds voor Cruijff werkte als PR-Manager bij Cruyff Sports. In zijn radio-programma bij de NOS Langs de Lijn stelde Van Gelder dat hij het absurd vond dat beide partijen wilden samenwerken maar te trots waren om de eerste stap te zetten. Die zelfde avond werd Van Gelder nog gebeld door een goede vriend van Rinus Michels, Rolf Leeser. Hij belde om Van Gelder te helpen als bemiddelaar. De volgende ochtend bedacht Van Gelder dat hij ook zelf als bemiddelaar kon dienen. Nadat Cruijff hem toestemming had gegeven om contact op te nemen met Ajax-voorzitter Harmsen ging hij meteen akkoord met een terugkeer van Cruijff. Er volgde een constructief gesprek, maar na dit gesprek volgde er geen eensgezindheid binnen Ajax. Harmsen en Van Eijden gingen akkoord met een terugkeer van Cruijff. Alleen wisten zij niet de overige drie bestuursleden te overtuigen. Westrik en Neefjes werden door penningmeester Bartels tegengehouden omdat hij vond dat het binnenhalen van Cruijff een financieel risico was. Het was weer Van Gelder die tijdens de volgende bestuursvergadering een truc toepaste om Cruijff toch binnen te halen. Hij werd getipt door Harmsen dat tijdens deze vergadering de komst van Cruijff zou worden beslist. Hij belde de avond van te voren met Neefjes dat hij op de hoogte was van de stemming de volgende dag. Hij maakte Neefjes wijs dat hij de enige was die tegen de komst van Cruijff was, Neefjes antwoordden dat hij dat niet op zijn geweten wou hebben. De volgende dag begon Harmsen de stemming bij Neefjes die akkoord ging met de komst van Cruijff. Dit resulteerde er toe dat er een unaniem besluit was en clubjongen Johan Cruijff terug kon keren bij de club waar het allemaal begon, de rest is geschiedenis.

Persoonlijk bericht: ‘Cruijff was voor mij onnavolgbaar.’

‘Cruijff was onnavolgbaar’, is wat elk mens zegt die Johan Cruijff heeft mogen meemaken. De jongere generatie heeft nooit zelf mogen genieten van de balkunsten en de onnavolgbaarheid van de eeuwige Nummer 14. Het moet het doen met boeken, verhalen en beelden die over Johan Cruijff worden gemaakt en geschreven. Ikzelf ben opgegroeid met spelers als Zlatan Ibrahimovic, Jari Litmanen, en Luis Suarez. Allen spelers die op mij persoonlijk een indruk hebben gemaakt die ik niet zal vergeten. Toen Johan Cruijff overleed,net zoals alle andere grootheden in het dagelijks leven, kwam het besef wie ons had verlaten. Bij RTL Late Night hoorde ik de verhalen van onder andere Sjaak Swart, Jack van Gelder en Richard Witschge. Dit maakte zoveel indruk op mij dat ik heel veel over Johan ben gaan lezen en beelden heb bekeken. Nog meer dan dat ik als op en top Ajacied al had gezien. Johan Cruijff was een voetballer die nooit meer vergeten zal worden. Zijn pure talent en kwaliteit is er een die niemand meer beter zal kunnen doen. Johan Cruijff heeft het voetbal gemaakt voor wat het hedendaags in Nederland is. Cruijff was bezig met het ‘Plan Cruijff’ bij Ajax voordat hij overleed. Samen met Wim Jonk die bij Ajax werkte was hij bezig om Ajax terug naar de top te brengen. Hedendaags zien we dat Peter Bosz een poging doet om Ajax weer te laten voetballen volgens de visie van Cruijff, en hebben we gezien, en zien we nog steeds hoe FC Barcelona speelt. Dit alles is de hand van Cruijff. Cruijff is voetbal en voetbal is Cruijff. Het mooiste verhaal, en zeker de moeite waard om te kijken is het verhaal dat Frank Rijkaard vertelde.

Vandaag is het alweer 1 jaar geleden dat een grootheid van ons is heengegaan, nog steeds is dit moeilijk om te geloven. Namens Ajax1 wensen wij alle Ajacieden en vrienden en familie van Johan Cruijff veel sterkte toe.

Johan Cruijff, de eeuwige NR14 zal nooit vergeten worden.