Ajax heeft bij het afscheid van John Heitinga met 2-1 gewonnen van Feyenoord. In een leuke en enerverende wedstrijd werden de doelpunten gemaakt door Amin Younes en Riechedly Bazoer voor Ajax en Jens Toornstra voor Feyenoord.

Ajax trad aan met een aantal wijzigingen in de basis ten opzichte van de wedstrijd van vorige week tegen Roda JC. Arek Milik begon op de reservebank, de voorhoede bestond uit Amin Younes, Anwar el Ghazi en Lasse Schöne. Op het middenveld keerde Davy Klaassen terug in de basis ten koste van Daley Sinkgraven en achterin werd Van Rhijn gepasseerd en Mike van der Hoorn in het centrum geposteerd. Joël Veltman begon daardoor als rechtsback.

John Heitinga kreeg voorafgaand aan de wedstrijd een prachtig afscheid en zocht na het maken van een ereronde via een erehaag gevormd door Ajax en Feyenoord spelers de zijlijn op.

De openingsfase was voor Ajax. De thuisploeg had de bal en de bezoekers beperkten zich tot counteren. Lasse Schöne ontving al in de derde minuut een gele kaart van scheidsrechter Kevin Blom nadat hij een veelbelovende Feyenoord aanval onderbrak. De eerste doelpoging kwam wel van de Amsterdammers na ongeveer vijf minuten. Riechedly Bazoer probeerde het van afstand, maar zijn schot ging ruim naast en over het doel.

Ajax moest binnen tien minuten een flinke tegenvaller verwerken. Jairo Riedewald trapte bij een pass in de grond, waarna hij zich even later moest laten vervangen door Nick Viergever. Daaropvolgend kreeg Ajax al snel een tweede domper te verwerken, Feyenoord kwam snel van eigen helft af en uiteindelijk kreeg Jens Toornstra de bal voor zijn linker. Met een droge schuiver vond hij de verre hoek voor de 0-1.

De voorsprong voor de bezoekers duurde niet lang. Na een snelle tegenstoot van Ajax kwam Younes na een een-twee met Klaassen in balbezit in het strafschopgebied van Feyenoord. Daar passeerde de Duitser op prachtige wijze twee verdedigers en vond via de binnenkant van de paal het net, 1-1. Jasper Cillessen stond aan de andere kant na een kleine 25 minuten een Rotterdamse voorsprong in de weg. Hij keerde een vrije trap van Tonny Vilhena. Aan de andere kant was Davy Klaassen tweemaal dreigend. Eerst werd zijn poging geblokt door een verdediger en even later kopte hij over het doel van Kenneth Vermeer. Diezelfde Vermeer voorkwam een enorme kans voor El Ghazi. De aanvaller leek de doelman kwijt, maar kon met een sliding de weg naar het doel nog net voorkomen.

Het spel bleef op en neer golven en Feyenoordverdediger Sven van Beek was dichtbij een nieuwe voorsprong na een onterecht gegeven hoekschop. Lasse Schöne bracht op de doellijn redding. Na een kleine 40 minuten werden Viergever en Van der Hoorn te makkelijk aan de kant gezet maar bracht Cillessen redding op een poging van Vilhena. Ajax had in het restant van de eerste helft de bal, werd nog wel een aantal keer dreigend maar tot echt gevaar kwam het van beide kanten niet meer.

Direct na de aftrap van de tweede helft kreeg wederom een Ajacied de gele kaart. Riechedly Bazoer was te laat met een tackle op Renato Tapia en kreeg een terechte kaart. Het eerste kwartier na rust was een stuk minder aantrekkelijk dan voor rust. Het eerste echte noemenswaardige feit na de kaart voor Bazoer was wederom een gele kaart, deze keer voor Nick Viergever. De eerste Feyenoorder ging snel daarna ook op de bon: Bilal Basacikoglu kreeg de kaart na een overtreding op Veltman.

Na 65 minuten spelen kwam Ajax verdiend op een 2-1 voorsprong. Na herhaaldelijk aandringen kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Riechedly Bazoer, die van afstand de bal op fantastische wijze in de verre kruising schoot. Ajax ging door en kreeg twee minuten later een strafschop. Davy Klaassen werd gevloerd door doelman Vermeer, die ook een gele kaart kreeg. Nemanja Gudelj ging achter de bal staan maar vergat de voorsprong te vergroten. Zijn penalty was hard maar ging hoog over het doel.

Feyenoord koos ruim twintig minuten voor tijd toch voor de aanval. Toornstra en Tapia verlieten het veld en werden vervangen door Eljero Elia en Michiel Kramer. Door de aanvallende wissels ontstond er voor Ajax ruimte voor de tegenstoot en Frank de Boer bracht daardoor een frisse aanvaller. Amin Younes ging onder luid applaus naar de kant en werd vervangen door Viktor Fischer. Na een kleine kans voor Kramer die recht in de handen van Cillessen kopte bracht de Boer zijn laatste wissel. Riechedly Bazoer ging naar de kant en Donny van de Beek kwam hem vervangen voor de laatste tien minuten.

Ajax liet Feyenoord in de slotfase komen en probeerde er met snelle tegenaanvallen uit te komen. El Ghazi haalde daar tot tweemaal toe geen optimaal resultaat uit. Eerst liep hij zich stuk op Van Beek en even later zag hij zijn schot naast het doel vliegen. Bij het ingaan van de blessuretijd wist Fischer de volledig vrijstaande Schöne niet te vinden. Feyenoord, dat op zoek moest naar een doelpunt, creëerde helemaal niks en de overwinning voor Ajax kwam daardoor ook niet meer in gevaar.

Door de winst kunnen de Amsterdammers rustig achterover leunen en wachten wat concurrent PSV vanmiddag doet op bezoek bij FC Utrecht.