Nadat Feyenoord door een goal van de geschorste Vilhena met 1-2 wist te winnen in Heerenveen stond er voor Ajax maar één ding te doen in Rotterdam: winnen. Kasper Dolberg was niet van de partij vanwege een liesblessure die hij op had gelopen tegen FC Kopenhagen, waardoor Ajax met Traoré in de punt van de aanval begon. Joël Veltman en Nick Viergever startte op de bank. “Wij vinden dat de Ligt moet spelen”, aldus Bosz die sprak van een luxeprobleem.

Ajax begon uiterst tam aan de wedstrijd. Dit resulteerde dan ook in een grote kans voor Excelsior in het eerste kwartier van de wedstrijd. Spits Van Duinen ging alleen op Onana af waar Matthijs de Ligt nog net op tijd kon redden met een schitterende sliding. Even later kreeg Hakim Ziyech, na een mooie actie van Kluivert, een schietkans. De bal ging uiteindelijk hoog over het doel van Hahn.

In de 26ste minuut kwam Excelsior op voorsprong. Na een fout van uitgerekend De Ligt schoof Van Duinen via de benen van Tete de bal achter Onana, 1-0. Zes minuten later was het jongeling Kluivert die na een goede actie van Ziyech de bal achter Hahn tikte, 1-1. In de 41ste minuut kreeg kersverse international De Ligt nog de kans om zijn eerdere fout goed te maken. Hij kopte de bal uit een voorzet schitterend naar de hoek, echter redde Hahn en bleef het 1-1.

Aan het begin van de tweede helft verving Viergever de zeer matig spelende Sánchez. Ajax kwam er niet meer aan te pas en wist dan ook geen grote kansen meer te creëren. In de 60ste minuut was Sinkgraven één keer gevaarlijk. Uit een vrije trap van Schöne kreeg hij een moeilijke kopkans die ook over het doel van Excelsior ging. De grootste kans van de tweede helft kwam dan ook op naam van Hicham Faik, die 1 op 1 met Onana de bal tegen de doelman aanschiet.

Door dit gelijkspel lijkt Ajax zo goed als zeker de titel uit het hoofd te kunnen zetten. Het gat met koploper Feyenoord is door de nederlaag namelijk opgelopen tot zes punten. Met nog zeven wedstrijden op het programma dient Ajax over twee weken dus zelf te winnen van Feyenoord. Ook zullen de Rotterdammers dan nog één keer moeten verliezen en gelijkspelen wil Ajax nog over de nummer 1 van de Eredivisie heen kunnen klimmen. Ajax zal dan geen enkel punt meer mogen verspelen.