Deadline Day is aangebroken, vandaag nog en dan zit de transferperiode er ook echt op. Ajax heeft zesmaal toegeslagen met het aantrekken van de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sanchez, spits Bertrand Traoré, doelman Tim Krul en de ervaren Duitser Heiko Westermann. Hakim Ziyech is gisteren gepresenteerd als top aankoop, de spelmaker van FC Twente is gehaald voor de positie van aanvallende middenvelder.

Daar tegenover staat het vertrek van Jasper Cillessen (FC Barcelona) Viktor Fischer (Middlesbrough), Mike van der Hoorn (Swansea City), Lucas Andersen (Grasshoppers), Ricardo van Rhijn (Club Brugge) en de recordtransfer van Arek Milik (Napoli). Maar ook Sheraldo Becker (ADO den Haag), Lerin Duarte (contractontbinding, Heracles Almelo) en Robert Muric (Pescara, huurbasis met optie tot koop), Richairo Zivkovic (huurbasis) zijn inmiddels vertrokken.

De naderende deadline is voor Ajax1.nl een mooi moment om eens terug te blikken op de zomerse transferperiodes van de afgelopen jaren. Vandaag het zesde deel, met de zomerse transferperiode van vorig seizoen: 2015/2016.

Inkomsten lager dan uitgaven

Voor het eerst in jaren zou de transferzomer van 2015/2016 een zomer worden waarin Ajax meer uitgaf dan binnenkreeg aan transfergelden. Niet zozeer doordat de club opeens met miljoenen ging strooien, maar omdat er geen grote bedragen binnengehaald werden. Spelers die vertrokken deden dat veelal op huurbasis, daarnaast vertrokken twee spelers transfervrij en werd er voor twee spelers een bescheiden transfersom ontvangen.

Ricardo Kishna (Lazio Roma) en Kolbeinn Sigthorsson (FC Nantes) waren de spelers die voor een transfersom vertrokken uit de Amsterdam ArenA. Zowel de buitenspeler als de spits leverde de club ongeveer drie miljoen euro op. Dit zouden de enige transfersommen zijn die Ajax kreeg voor de verkoop van spelers gedurende het hele seizoen 2015/2016. Niklas Moisander (Sampdoria) en Mickey van der Hart (PEC Zwolle) vertrokken transfervrij.

Ajax besloot de seizoenen voorafgaand aan 2015/2016 steeds meer spelers te verhuren, die trend werd ook deze zomer flink doorgezet. Willem II bleek de grootste liefhebber van huurspelers uit Amsterdam. Lucas Andersen, Lesly de Sa, Richairo Živković en Ruben Ligeon vertrokken allen met wisselend succes naar Tilburg met de intentie om daar het hele seizoen te verblijven. Voor Zivkovic en Ligeon bleek dat niet te werken, beide spelers keerden in de winter al terug in Amsterdam. Zivkovic bleef de rest van het seizoen bij Jong Ajax, terwijl Ligeon niet lang na zijn terugkeer op huurbasis het seizoen zou afmaken bij FC Utrecht.

In de zomer vertrok ook Peter Leeuwenburgh nog op huurbasis bij Ajax, de doelman ging voor zijn kans in de Jupiler League bij FC Dordrecht. In de winterstop zette ook Lerin Duarte een stap naar het niveau lager, NAC Breda nam de middenvelder voor de rest van het seizoen op huurbasis over. John Heitinga (beëindigen carrière) en Yaya Sanogo (beëindiging huurcontract) waren na de winterstop ook niet meer beschikbaar voor De Boer.

Versterkingen voor eerste elftal

Waar Ajax in de voorbije jaren er vaak voor koos om spelers te halen die niet per definitie een versterking zouden blijken voor het eerste elftal was dat in dit seizoen wel anders. Vanuit Jong Ajax werd alleen Queensy Menig naar de selectie van het eerste elftal gehaald.

Nemanja Gudelj was de eerste aanwinst die gepresenteerd werd. De middenvelder werd voor zes miljoen overgenomen van AZ en zou vooral meer fysieke kracht op het middenveld brengen. De Serviër is tot op heden vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats. Arek Milik werd definitief overgenomen van Bayer Leverkusen. De spits werd door Ajax al een jaar gehuurd voordat hij overgenomen werd en is een paar weken terug voor een recordbedrag vertrokken naar Napoli.

Mitchell Dijks werd weer teruggehaald naar Amsterdam. De linksback mocht een jaar eerder nog transfervrij vertrekken naar Willem II. Net als Gudelj is Dijks vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats als hij fit is. Vanuit Duitsland kwam een onbekende dribbelaar naar Amsterdam. Amin Younes werd voor 2,5 miljoen overgenomen van Borussia Mönchengladbach, de linksbuiten was een vaste waarde onder de Boer en lijkt ook onder Bosz zeker van een basisplaats.

Toch werden er ook deze transferperiode weer spelers binnengehaald die weinig meerwaarde bleken te hebben. John Heitinga kwam transfervrij over van Hertha BSC. Ondanks dat de publiekslieveling direct weer in de armen van de fans werd gesloten was zijn inbreng nihil. Rond de winterstop besloot de verdediger zijn schoenen aan de wilgen te hangen en vervult hij nu een trainersrol binnen de club. Met de contacten van Overmars bij Arsenal werd de beoogde spits binnengehaald. Yaya Sanogo werd op huurbasis overgenomen van de Engelse topclub. Een succes werd het allerminst, de spits kwam nauwelijks in actie, mede door blessureleed, en vertrok in de winter alweer uit Amsterdam.

Ook in de winterstop bleven transfers uit. Wel werd Donny van de Beek vanuit Jong Ajax nog naar de eerste selectie overgeheveld.