De transferperiode is momenteel in volle gang, Ajax heeft viermaal toegeslagen met het aantrekken van de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sanchez, spits Bertrand Traoré en de ervaren Duitser Heiko Westermann. Daar tegenover staat het vertrek van Viktor Fischer (Middlesbrough), Mike van der Hoorn (Swansea City), Lucas Andersen (Grasshoppers), Ricardo van Rhijn (Club Brugge) en de recordtransfer van Arek Milik (Napoli). Maar ook Sheraldo Becker (ADO den Haag), Lerin Duarte (contractontbinding, Heracles Almelo) en Robert Muric (Pescara, huurbasis met optie tot koop) zijn inmiddels vertrokken.

Ajax is daarnaast nog vol op zoek naar een buitenspeler en zal het aanstaande vertrek van Jasper Cillessen moeten opvangen met een nieuwe doelman. Een mooi moment voor Ajax1.nl om eens terug te blikken op de zomerse transferperiodes van de afgelopen jaren. Vandaag het derde deel, met de zomerse transferperiode van het seizoen 2012/2013.

Veel inkomsten

Nadat het kampioenschap werd binnengehaald in het seizoen 2011/2012 werden dragende spelers als Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel weggekocht uit Amsterdam. De grootste transfersom werd betaald voor de centrale verdediger. Vertonghen ging voor een bedrag rond de 12,5 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. De Belg is momenteel nog altijd een vaste waarde bij de Spurs.

Vurnon Anita vertrok eveneens naar een Engelse club. De speler werd door Frank de Boer het laatste half jaar als middenvelder gebruikt, daarvoor speelde hij veelal als linksback. Deze aanpassing in zijn positie was een belangrijke bijdrage in het kampioenschap. Anita maakte voor een kleine negen miljoen euro de overstap naar Newcastle United. Ondanks de degradatie van Newcastle lijkt de middenvelder ook komend seizoen nog altijd onder contract te staan bij de club.

Ook Gregory van der Wiel werd voor een behoorlijk bedrag verkocht. De rechtsback, die bij Ajax ingehaald was door Ricardo van Rhijn, kon zich opmaken voor een avontuur in Parijs. Paris Saint Germain betaalde ongeveer zes miljoen euro aan Ajax dat hiermee zijn derde basisspeler zag vertrekken. Afgelopen seizoen was voorlopig het laatste seizoen van van der Wiel bij PSG. Hij is tegenwoordig eigendom van Fenerbahçe.

Araz Ozbiliz was geen vaste waarde in de basis bij Ajax, wel kreeg de buitenspeler vertrouwen van De Boer. Vertrouwen dat hij niet altijd wist waar te maken, de Armeen wisselde uitstekende wedstrijden af met zeer matige wedstrijden. Toch schreef Ajax ongeveer drie miljoen euro bij op de rekening bij de verkoop van Ozbiliz, Rubin Kazan uit Rusland nam hem over. Via Spartak Moskou, Besiktas en Rayo Vallecano (huur) gaat hij komend seizoen  voor zijn kans bij Besiktas.

Dario Cvitanich (Nice, 1,5 miljoen), Ismael Aissati (Antalyaspor, 600.000) en Theo Janssen (Vitesse, 550.000) vertrokken ook voor een transfersom bij Ajax. Al bleek deze som met geld een schijntje bij de eerder genoemde bedragen. Dmitri Bulykin (FC Twente), Nicolas Lodeiro (Botafogo) en Florian Jozefzoon (RKC Waalwijk) mochten transfervrij de ArenA verlaten. Jeroen Verhoeven en Bruno Silva verlieten de club nog zonder direct een nieuwe club gevonden te hebben en Andre Ooijer hing in de zomer van 2012 zijn schoenen aan de wilgen.

Weinig uitgaven

Waar de binnenkomende transfergelden deze zomer rond de dertig miljoen euro lagen werd er in verhouding bijzonder weinig uitgegeven door de leiding van Ajax. Niklas Moisander werd de ‘topaankoop’ van de zomer. Voor de centrale verdediger, die Jan Vertonghen zou moeten doen vergeten, werd vier miljoen euro betaald. De speler kwam niet heel verrassend over van AZ, de club waar Ajax vrijwel jaarlijks een speler van overneemt.

Vanuit Denemarken kwam Lucas Andersen over van Aalborg BK. De Deense middenvelder annex vleugelaanvaller wist te overtuigen op trainingen volgens Frank de Boer, maar liet zijn talent in wedstrijden nauwelijks zien. Een aantal weken terug is hij vertrokken naar het Zwitserse Grashoppers. Ajax betaalde naar verluidt ongeveer anderhalf miljoen euro voor het talent.

Vanuit Scandinavië kwam nog een speler naar Ajax in de zomer 2012/2013. Tobias Sana. Een redelijk onbekende buitenspeler die voor een paar ton werd overgenomen van het Zweedse IFK Göteborg. Sana begon ijzersterk aan zijn avontuur in Amsterdam, maar zakte na een paar maanden ver weg qua niveau. Onlangs kwam hij nog in het nieuws toen hij een cornervlag het publiek ingooide tijdens zijn warming-up.

Daarnaast haalde Ajax drie transfervrije spelers, spelers die stuk voor stuk in hun periode in Amsterdam bewezen dat aanwinsten niet altijd geld hoeven te kosten. Ryan Babel en Christian Poulsen zijn alweer vertrokken uit Amsterdam, maar hadden beide een belangrijk aandeel in het nieuwe kampioenschap. Lasse Schone is momenteel nog altijd speler van Ajax, ondanks dat hij het laatste seizoen wat minder in actie kwam heeft hij elk seizoen zijn waarde bewezen voor de club.

Verder werden er deze zomer door Frank de Boer veel jeugdspelers bij het eerste elftal gehaald. Zo maakten Dico Koppers, Jody Lukoki, Stefano Denswil en Joel Veltman de overstap van Jong Ajax naar het eerste en kwamen Viktor Fischer, Davy Klaassen, Mickey van der Hart en Mitchell Dijks vanuit de A1 naar het eerste elftal.