Aan woensdagavond gaan we geen woorden meer vuil maken. Zondagmiddig aanstaande treedt Ajax aan tegen nummer zestien en daarmee degradatiekandidaat Roda JC. Het team van Ruud Brood met daarin drie ex-Ajacieden: Mitchell Donald, Rob Wielaert en Laurent Delorge. Dit zijn niet de beste ex-Ajacieden. Opgeteld goed voor een dikke dertig optredens in het Amsterdamse tricot. Leidsman in Het Parkstad Limburg Stadion is Pieter Vink.

“Hoop dat zondag de koppies weer goed staan”, zei trainer Frank de Boer na de verloren pot tegen Borussia Dortmund. Laten we het inderdaad hopen. Deze zin kun je namelijk op twee manier interpreteren. Één: Hopen dat ze zondag ‘scherp’ zijn, en dan vooral defensief. Twee: Dat er inderdaad de GOEDE koppies in het veld staan. Dus geen Eyong Enoh. Alstublieft Frank doe voetbalminnend Rood en Wit dat niet meer aan. Nooit meer. De vorm van Ajax is vanaf nu gewoon jammerlijk te noemen. Europees was het aardig, maar ook daar stellen we (bijna) niets meer voor. Ook in eigen Eredivisie speelt Ajax geen vlammend voetbal. Misschien gaat dit veranderen tegen laagvlieger Roda JC.

De Limburgers doen het zogezegd dramatisch. Ze hebben ook een spelersgroep waar niet zoveel niveau in te bespeuren valt. De enige, opvallende naam is Sanharib Malki. De clubtopschutter met zes goals. Verder stelt het elftal gewoon heel erg weinig voor. Ook is er met afwezigen weinig geluk. Abel Tamata, Adil Ramzi, Arnaud Sutchuin Djum, Filip Kurto en Laurent Delorge zijn er niet bij zondag. Roda JC scoorde nog maar dertien keer. Het kreeg er al dubbel zoveel tegen.

De historie tussen beide elftallen spreekt niet in het voordeel van de Koempels. Ajax en Roda speelden maar liefst 81 keer tegen elkaar. De Amsterdammers wonnen 49 keer en verloren 21 duels. Grootste uitslag dateert uit 1984: 7-0 voor Ajax. Meest riante uitzege was vorig jaar oktober: 0-4. Laatste overwinning voor Roda is alweer vier jaar geleden. Het werd destijds 2-1 door goals van Lamah en Hadouir.

Unibet bestempelt Ajax als favoriet. Je krijgt €1,40 bij een Amsterdamse overwinning. Zodra Roda JC er met de drie punten vandoor gaat, krijg je €7,30 keer je inzet terug. Gelijkspel levert €4,50 op. Net zoals vorige speelronden zou ook deze wedstrijd wel een kunnen worden die je na het fluitsignaal direct kunt vergeten. Ajax gaat winnen. Dat staat in mijn ogen wel vast. Toch, omdat het in Kerkrade is, zal dit moeilijker gaan dan anders. Buiten de ArenA heeft Ajax toch meer moeite met tegenstanders. Roda JC gaat wel kansen krijgen op doelpunten. Bij de ploeg van Ruud Brood ontbreekt het echter aan kwaliteit om het Ajax echt moeilijk te maken.

Mijn prognose: 1-3.