Ajax A1 heeft vanmiddag op de Toekomst een forse nederlaag geleden. Tegen de leeftijdsgenoten van SC Heerenveen ging het equipe van Alfons Groenendijk hard onderuit: 1-4. De Amsterdamse talenten hadden over de Friezen heen kunnen gaan op de ranglijst, maar door de verliespartij zakt de A1 verder weg uit het zicht van de top van het klassement. Na 18 wedstrijden staat de A1 op 26 punten, terwijl koploper PSV in hetzelfde aantal wedstrijden 37 punten veroverde.

In de basiself van Ajax was geen plaats voor Lazic en Menig. Twee spelers die normaliter geregeld in de basiself plaats mogen nemen. De centrale verdedigers Danzell Gravenberch en Bas Kuipers (die deze week een contract tekende tot de zomer van 2015) en keeper Peter Leeuwenburgh keken geblesseerd toe vanaf de Bob Haarms tribune, wegens uiteenlopend blessureleed.

Ajax A1 begon nog aardig aan het duel, een licht overwicht resulteerde in de 14e minuut in de eerste goal van de wedstrijd. Sheraldo Becker brak door over de linkerflank, nadat een Heerenveen-verdediger zich verkeek op de lage voorzet van Becker belandde de bal enigszins gelukkig voor de voeten van Nick de Bondt. Deze ging om Heerenveen-keeper Noppert heen en legde de bal keurig in het netje: 1-0. Nog geen vijf minuten later tekende Heerenveen-buitenspeler Bilal Basacikoglu alweer voor de gelijkmaker, een hoge bal over de laatste Ajax-linie werd door de kleine aanvaller over Ajax-goalie Norbert Alblas gekopt. Ajax A1 kon de aardige openingsfase geen gevolg geven, terwijl ook Heerenveen zich niet van zijn beste kant liet zien. Beide ploegen wisten zich geen raad met het balbezit waardoor de bal over en weer ging, zonder dat er echte kansen ontstonden.

Na ruim een half uur gespeeld te hebben kreeg gelegenheidsspits Sinan Keskin de ultieme mogelijkheid om Ajax wederom om voorsprong te zetten. Nadat El Hasnaoui op keeper Noppert was gestuit verzuimde Keskin echter de open kans te benutten. De misser van Keskin werd duur betaald want aan de andere kant was het vlak voor rust wel raak. De curve die aan het afstandsschot van Heerenveen-back Voest zorgde ervoor dat Norbert Alblas de bal niet klemvast kon redden, voor Antal Péter, spits van de Friezen bleek het een koud kunstje om de rebound achter Alblas te krijgen. Nog geen minuut later dompelde Heerenveen-middenvelder Ibarguen de Ajax-talenten verder in rouw waardoor Ajax A1 bij rust tegen een 1-3 achterstand aankeek.

De tweede helft was er niet één om over naar huis te schrijven.  Aanvallend bleek Ajax A1 onmachtig en was het Heerenveen die met countervoetbal nog voor het grootste gevaar zorgde. In de 83e minuut bleek dat de opmaat voor de uiteindelijke uitslag, Ibarguen promoveerde een voorzet van Péter tot zijn tweede treffer van de middag: 1-4.

Over twee weken vindt de eerstvolgende competitiewedstrijd voor Ajax A1 plaats. Uit in Breda zal de ploeg van Groenendijk en Perez het dan opnemen tegen laagvlieger NAC A1.

Opstelling Ajax A1: Norbert Alblas; Kenny Tete; Tom Noordhoff (80. Djavan Anderson), Jairo Riedewald, Darren Rosheuvel; Abdelmalek El Hasnaoui (45. Queensy Menig), Branco van den Boomen (62. Joey Papemelodias), Danny Bakker; Nick de Bondt, Sinan Keskin (71. Boban Lazic), Sheraldo Becker.