Een onthutsend zwak Ajax heeft in eigen huis nieuw puntverlies geleden. Vitesse bleek in de ArenA met 1-2 te sterk voor de Amsterdammers. Bij rust stond de ploeg van trainer Marcel Keizer al met 0-2 achter. Nick Viergever bracht in de slotfase de spanning nog iets terug.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan het treffen in Amsterdam. De bal werd veelvuldig rond geschoven achterin zonder dat er echt een poging werd gedaan om aanvallend gevaarlijk te worden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het eerste gevaar van de wedstrijd uit een standaardsituatie ontstond. Joël Veltman stond redelijk vrij na een vrije trap van Hakim Ziyech, maar raakte de bal totaal verkeerd. Vitesse kreeg de eerste kans wel tussen de palen. Tim Matavž won het luchtduel van Matthijs de Ligt waarna Milos Rashica tot een schot kwam. André Onana bracht redding.

De volgende kans van de wedstrijd leverde een doelpunt op. Uit een vrije trap van Thomas Bruns liet Mitchell Dijks Vitesse aanvoerder Guram Kashia lopen en kwam Viergever te laat. De verdediger werkte de bal knap in de bovenhoek. 0-1. Direct na de openingstreffer had Amin Younes de gelijkmaker op zijn schoen. Na goed doorzetten van Dijks aan de linkerkant kreeg Younes de bal voor het inschieten. De linksbuiten zag zijn poging nog aangeraakt worden, waardoor slechts een hoekschop resteerde. Nog een domper kwam er niet veel later voor Ajax toen Matthijs de Ligt geblesseerd op de grond bleef liggen na een luchtduel met Matavž. Kasper Dolberg kwam er voor de Ligt in. De verdediger is uitgevallen met een zware hersenschudding.

Ondanks de extra aanvaller kon Ajax nauwelijks gevaarlijk worden. In de blessuretijd van de eerste helft werd het zelfs nog erger voor de thuisploeg. Slordig balverlies op het middenveld werd door Rashica afgestraft in de korte hoek. Waardoor beide ploegen met een 0-2 stand de kleedkamers opzochten. Het publiek had in de rust nog wel reden tot applaus, voormalig captain Davy Klaassen nam afscheid.

Na rust trad Ajax aan met Lasse Schöne voor Donny van de Beek. Maar veel veranderde er niet aan het spel. De eerste kans was ook na rust weer voor Vitesse. Matavž verscheen volledig vrij in het strafschopgebied, ditmaal was Dijks nog wel net op tijd om verdere schade te voorkomen. Ajax schakelde een korte periode een tandje bij. Dat resulteerde in mogelijkheden voor Dolberg (goede redding Pasveer), Ziyech (schot net naast) en een bal op de paal van Huntelaar na een goede voorzet van Justin Kluivert.

Zo snel als de opleving kwam, ging die ook weer liggen en bleef het beperkt tot hoge ballen waar Pasveer twijfelde. Zo was Schöne dichtbij maar bracht Pasveer redding en vergat Younes zijn voet tegen de bal te zetten nadat de doelman misgreep. De aansluitingstreffer kwam er alsnog voor Ajax. Een afgeslagen voorzet werd door Ziyech opnieuw ingebracht en doordat de Vitesse defensie niks deed kon Viergever van dichtbij inkoppen. Maar ook in de tien minuten die nog resteerde wist Ajax niet te overtuigen. Geen moment kwam de ploeg nog in de buurt van een gelijkmaker.