Over een paar dagen is het zover. De ene persoon is opgelucht, de ander is helemaal niet blij. Je kan niet van te voren aanvoelen hoe je je deze dag gaat voelen. Het kan zelfs zijn dat één minuut voor het begin van deze dag, je stemming volledig om kan slaan. De eerste februari is een dag, waarop de vlag vrolijk wappert of halfstok hangt. Eén februari 2011, wordt de dag dat wij weten hoe de selectie tot het einde van het seizoen eruit ziet. Als er een speler vertrok, is één februari de dag waarop we weten of Ajax een vervanger heeft gehaald. Onbewust kijken we allemaal uit naar 1 februari!

Inmiddels is iedereen de geruchten rondom Luis Suarez meer dan zat. ‘Suarez naar Liverpool’, ‘Suarez in belangstelling Tottenham’, ‘Transfer Suarez naar Liverpool ketst af’ ‘Liverpool houdt hoop op Suarez’ en ga zo maar door. Ajax is in deze ook niet normaal bezig. 25 miljoen voor de Uruguayaan, die dit seizoen nog niet eens geweldig wist te presteren. De Uruguayaan die Otman Bakkal ‘even’ in z’n schouder beet. Ja, ik haal dit maar weer even aan, want ook dit soort dingen zorgen voor een lagere marktwaarde.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Suarez zit met zijn hoofd al bij een andere club (aantal jaar terug was dat Ajax, toen hij nog bij Groningen speelde) en zal aandringen een vertrek. Niet alleen op deze manier, maar ook op een andere manier lijkt de geschiedenis zich voor de zoveelste keer te herhalen. Geen enkele Ajacied zal verbaasd zijn als onze vorige aanvoerder op 31 januari, rond een uur of elf in de avond, vertrekt naar Engeland. Nadat onder andere Sneijder en Ibrahimovic dat ook deden rond 31 augustus, ondanks dat ze allemaal zeiden: “Ik blijf bij Ajax”.

Verbaasd zal ik niet zijn, verdrietig wel. Nog niet eens verdrietig omdat Suarez vertrekt, maar doordat het beleid weer faalt. Weer een speler op de laatste transferdag weg. En weer staat er geen degelijke opvolger klaar. Gelukkig horen we flirts van onder andere Eidur Gudjohnsen, maar kan hij Ajax dan redden? De uitspraak van Frank de Boer was ook niet handig: “Na de 29ste, komt er elke dag vijf miljoen bij.” Stel dat Cristiano Ronaldo opeens zijn knieband scheurt? De voorzitter van Real Madrid zal in alle paniek een bedrag van 35 miljoen voor Suarez niet erg vinden.

Emanuelson vertrok direct naar AC Milan zodat hij alvast kon wennen aan de ploeg. Nu Edwin van der Sar gaat stoppen, kunnen we wellicht verwachten dat Maarten Stekelenburg dat ook gaat doen. Gregory van der Wiel staat in de belangstelling van Manchester United, Arsenal, Chelsea, Barcelona en ga zo maar door. Ondanks dat hij nog vijf jaar in zijn contract heeft staan, zou Ajax gek zijn als ze de gehoorde twintig miljoen van FC Barcelona weigeren.

Als Suarez vertrekt, moet er een vervanger komen. Nadat bekend werd dat Dost, Van Wolfswinkel en Eidur Gudjohnsen op de ‘shortlist’ staan, blijkt ook Sercan Yildirim van Bursaspor op deze lijst te staan. Deze twintigjarige spits zou zes miljoen euro moeten kosten. Het is duidelijk dat dit niet gaat gebeuren. Ajax zou al wel bezig zijn met een vervanger voor Suarez. Erg goed en belangrijk natuurlijk, maar zal die speler Luis Suarez kunnen vergeten? Het is te betwijfelen..

Er van uitgaande dat de vervanger van Suarez geen overbodige speler bij zijn team is, zal ook dat team niet blij zijn. Ook hun supporters zijn bang voor 31 januari. Stel je voor dat Sercan Yildirim op de laatste transferdag vertrekt uit Turkije. Deze twintigjarige spits scoort momenteel alle belangrijke doelpunten voor de huidige nummer twee. Het is voor Bursaspor dan te hopen dat ze nog een alternatief achter de hand hebben.

Eén februari is een dag met heel veel gezichten. De ene partij is blij dat ze toch die ene topspeler hebben kunnen strikken. De andere partij is verdrietig, omdat ze geen vervanger hebben kunnen vinden. Elk jaar heb je genoeg clubs die dat hebben. Of het nou Ajax, een Europese topclub of een Schotse vijfde klasser betreft. Voor de meeste Ajacieden is het hopen dat het snel één februari is. Voor mij in ieder geval wel!

Stanley Wijnen