© Proshots

Vandaag is het één jaar geleden dat Nederlands grootste voetballer ooit het leven liet. Op 24 maart 2016 stierf Johan Cruijff in zijn geliefde Barcelona. Talloze herinneringen achterlatend, waar iedereen elke dag van zou willen genieten. Daarom zetten wij bij Ajax1 op deze speciale dag 14 prachtige herinneringen, anekdotes, beelden en andere verhalen over Johan Cruijff op een rijtje.

1. Zijn jaren in de jeugd.

Johan valt al snel op als mager ventje. Samen met zijn kompaan Gerrie Splinter maakten zij tegenstanders helemaal gek. In het Ajax-nieuws, jaargang ’59-’60, stond het volgende over de twee jonge dribbelaars: “Twee dingen, vrienden, speciaal aan het adres van Ger Splinter en Joh. Cruyff: voetbal is een teamsport. Alle elf spelers willen graag de bal spelen. Geef dat ding eens af! Zelfzuchtigheid is verkeerd.” Splinter en Cruijff waren aan elkaar gewaagd in hun jeugdjaren, maar gingen beiden een andere kant op.

2. De onbevangenheid tijdens zijn carrière.

Beelden van Cruijff zijn er natuurlijk genoeg en woorden schieten te kort om zijn kwaliteiten te beschrijven. Maar Cruijff speelde altijd met een bravoure waar spelers uit de huidige tijd een puntje aan kunnen zuigen. Constante dreiging en geen enkele angst voor welke tegenstander dan ook.

3. De onnavolgbaarheid in zijn gehele leven.

Niet alleen op, maar ook buiten het veld was Cruijff onnavolgbaar. Het uitleggen van de ruit was voor velen onnavolgbaar, maar voor Cruijff niet. Met zijn uitspraken zorgde hij overal voor vraagtekens, maar voor wie de Cruijffiaanse taal machtig is, is het gesneden koek.

4. De taalverbasteringen.

En un momento dado, geitenkaas, we kennen allemaal genoeg uitspraken van Cruijff waarbij in eerste instantie de wenkbrauwen gefronst werden en vervolgens de lach regeerde. Het maakte Johan niets uit. Het Cruijffiaans was geboren. En daar hebben we maar wat lang van genoten!

5. Het vernieuwende.

Cruijff was een van de eerste die een zaakwaarnemer had. Cruijff zorgde er indirect voor dat spelers meer voor het zeggen kregen. De voetbalwereld veranderde door Cruijff, zo erkennen vele internationale topspelers uit het voetbal. En als het aan sommigen ligt, zal de visie van Cruijff blijven voortleven. Neem bijvoorbeeld Pep Guardiola. In een interview met RAC1 zei de trainer het volgende over de Nederlander: “Op een dag ging ik uit eten met mijn vrouw en kinderen en praatten we over Johan. Een van mijn zoons wist niet wie hij was. Hij vroeg het me en ik legde hem uit dat hij een van die leraren was die je wilde zijn, omdat hij je hielp om van school te houden. “Iemand zoals Merlijn de Tovenaar?”, zei mijn zoon. Ja, iemand als Merlijn. Hij was een speciaal persoon die ons heeft geholpen.”

6. Het eigenwijze.

Toch staat tegenover het vernieuwende ook het eigenwijze gedrag van Johan. Ajax wilt hem verkopen aan Real Madrid achter zijn rug om? Dan gaat Cruijff naar Barcelona. Ruzie met het Ajax-bestuur? Dan gaat Cruijff naar de aartsrivaal. Mag zijn kind geen Jordi heten? Dat bepaalt hij zelf wel. Waar vele mensen A zeggen, zegt Cruijff B.

7. De weergaloosheid.

De dribbels, de steekpasses, de goals. Alles ging even sierlijk bij Cruijff. Het leek alsof hij van elastiek was en overal doorheen kon huppelen. Een dagje Johan Cruijff op YouTube en je weet niet wat je ziet, zal René van der Gijp wel zeggen.

8. De grandioosheid.

De Cruijff-turn is wereldberoemd. In de wedstrijd tegen Zweden kreeg deze beweging zijn wereldwijde podium. Een staaltje techniek van de bovenste plank.

9. De fantastische analyses.

“Ik schijn het af en toe niet goed te formuleren, maar over het algemeen begrijpt iedereen me wel.” Woorden van Johan Cruijff over zijn analyses bij de NOS, waar hij onder anderen over Zlatan Ibrahimovic, destijds speler van Ajax, zei: “Hij heeft een goede techniek voor een slechte voetballer, maar een slechte techniek voor een goede voetballer.” Tracht dat maar eens te ontcijferen.

10. De vriendelijkheid en de goedheid.

Johan Cruijff is natuurlijk niet alleen voetballer, coach en analyticus geweest en dergelijke. Hij had natuurlijk daarnaast zijn eigen foundation, waar hij ongelofelijk veel goede dingen voor heeft gedaan. Cruijff was een vriend van het complete volk.

11. Zijn liefde voor de sport.

Cruijff had het totaal niet nodig, alle heisa omtrent zijn terugkeer bij Ajax in een adviserende functie. Hij had geld genoeg, hij had een prachtig bestaan in Barcelona. Maar toch kwam hij terug bij Ajax. Om zijn geliefde club te helpen en van het juiste advies te voorzien. Het deed hem namelijk pijn in de ogen hoe zijn Ajax speelde. Helaas werden zijn adviezen niet goed genoeg opgevolgd door Ajax en besloot Cruijff zich eind 2015 alsnog terug te trekken.

12. De coach Johan.

Cruijff was ook als trainer vernieuwend. Dit leverde hem met het Dream Team een Europa Cup 1 op dankzij de rake vrije trap van Ronald Koeman. Verder zijn het natuurlijk legendarische beelden. Cruijff die als technisch directeur zijnde van de trap afloopt om in te grijpen terwijl de coach, Leo Beenhakker, verbouwereerd voor zich uitkijkt.

13. De eerbetonen.

Arena Cruijff

Prachtig waren de eerbetonen die met name Ajax en Barcelona deden aan de grootste voetballer die zij ooit hebben gehad. Nog altijd momenten waar iedereen kippenvel van krijgt.

14. Johan Cruijff, simpelweg de allergrootste.

cruijff