Zondag staat de eerste topper van het seizoen op het programma. Ajax gaat op bezoek bij PSV in Eindhoven en kan daar de koppositie veroveren. 5 feitjes over het duel op een rij.

1. Al twee jaar ongeslagen in eigen huis

Ajax staat zondag voor een pittige taak: PSV is in de Eredivisie inmiddels al 2 jaar ongeslagen in eigen huis. De laatste nederlaag dateert van 18 september 2016, toen Feyenoord op bezoek kwam. Daarnaast stond PSV thuis nog geen enkele minuut op achterstand in 2018. Aan Ajax dus de taak om daar zondag verandering in te brengen.

2. Beste start van de eeuw

Het is duidelijk dat PSV goed bezig is. Dat blijkt ook uit de statistieken van dit seizoen uit de Eredivisie. Gekeken naar het aantal punten en doelsaldo is dit PSV de beste ploeg van deze eeuw na 5 speelronden. PSV staat nu op 15 punten met een doelsaldo van +18. Alleen AZ wist dat te evenaren in het seizoen 2005/2006.

3. Ajax tegen de kampioen

Van de laatste 12 duels tegen de regerend kampioen, won Ajax er 7. Twee keer werd gelijk gespeeld en 3 keer werd verloren. Afgaande op de statistieken is de kans dus groot dat er minimaal een punt inzit voor Ajax. Maar goed, daarvoor gaan de Amsterdammers uiteraard niet naar PSV. Hopelijk kunnen we na het duel dus schrijven dat Ajax 8 van de laatste 13 duels tegen de kampioen won.

4. Nauwelijks te passeren

Na 5 Eredivisieduels heeft Ajax pas één tegengoal hoeven incasseren. Die viel meteen in het openingsduel met Heracles Almelo. Dat Ajax zó weinig gepasseerd wordt, is vrij zeldzaam. Slechts één goal of minder tegen na 5 Eredivisieduels gebeurde verder alleen in 1970/1971, 1971/1972, 1972/1973 en 1995/1996. De Ajacied met een beetje historisch besef weet: dat waren niet de minste seizoenen. Hopelijk is het een voorbode!

5. Jubileum voor Matthijs de Ligt

Als Matthijs de Ligt fit is, wacht voor hem een jubileumduel. Hij kan zijn 50e Eredivisiewedstrijd spelen. Met 19 jaar en 42 dagen is hij de op drie na jongste Ajacied die dat kan bereiken, na Gerald Vanenburg, Clarence Seedorf en Wim Kieft.