Ajax loopt dit jaar, mede door het ontbreken in Europa, flink wat miljoenen mis. Vorig seizoen werd er in de Europa League nog 14 miljoen euro bij elkaar gevoetbald, dankzij het behalen van de finale. Dit betekent echter niet dat Ajax zich op financieel vlak zorgen hoeft te gaan maken. De clubkas bevat nog altijd een geschatte 137 miljoen. Wat zou Ajax het beste met dit geld kunnen doen?

Het business programma RTL Z kwam met vier suggesties:

Het aankopen van goede spelers

Het aankopen van goede spelers is iets dat de fans natuurlijk graag zullen zien. Ajax heeft echter een verleden met veel miskopen. Wie herinnert zich niet namen als Olaf Lindenbergh, Albert Luque, Thimothée Atouba of recordaankoop Miralem Sulejmani? Het is begrijpelijk dat het bestuur wat voorzichtiger is geworden met het uitgeven van geld. Bovendien willen echte topspelers vaak niet naar Ajax komen, omdat ze niet in de Eredivisie willen voetballen. Het aankopen van nieuwe spelers lijkt dus een minder haalbare optie te zijn dan we graag zouden willen.

Ajax van de beurs halen

Sinds Ajax in 1998 naar de beurs ging, is deze beursgang de club eigenlijk een blok aan het been geweest. De club krijgt vaak de  kritiek dat de tevredenheid van de aandeelhouders prioriteit krijgt boven de sportieve ambities. Zo zou het bestuur eerder geneigd zijn spelers te verkopen bij een lucratieve aanbieding, in plaats van kwaliteit voor de selectie te behouden. Voor een bedrag van zo’n 70 miljoen euro zouden de aandeelhouders kunnen worden uitgekocht en is de club weer volledig eigen baas. Dit zou toch wel als een reële optie gezien kunnen worden.

Geld teruggeven aan de aandeelhouders

Ajax zou een dividend kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouders. Door hen een bedrag uit te keren, kunnen zij tevreden gesteld worden over hun investering. Zo kan er wellicht weer een beroep op hen gedaan worden op het moment dat er weer wat financiële steun nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld 48 cent per aandeel wordt uitgekeerd, zou Ajax zijn aandeelhouders voor 2,4 miljoen euro per jaar koest kunnen houden. Klinkt leuk, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren.

Geld teruggeven aan seizoenkaarthouders

De verkoop van seizoenskaarten levert Ajax zo’n 11 miljoen euro op, en de houders van de business seats en skyboxen betalen nog eens 10 miljoen euro. Zo zijn zij jaarlijks goed voor 21,2 miljoen euro. Daarmee kan de achterban als financiële ruggengraat van de club worden beschouwd. Ajax zou zijn waardering kunnen tonen door de supporters een korting te geven op hun seizoenskaarten, totdat de titel weer behaald wordt. Met het huidige banksaldo zouden de fans 12 jaar lang 50% korting krijgen, wat genoeg moet zijn om het kampioenschap weer eens te vieren.

Er is natuurlijk nog een vijfde optie, die RTL Z vergeet te noemen:

Het stadion kopen

Ajax is op dit moment voor 13% eigenaar van de Johan Cruijf Arena. De overige 87% is in handen van de gemeente Amsterdam en van private investeerders. Wanneer Ajax besluit het stadion volledig over te nemen zal dit een flinke investering kosten. De inkomsten zullen op termijn echter flink gaan stijgen. Algemeen directeur Edwin van der Sar zei onlangs in een interview met het NRC al eens, dat het goed zou zijn als Ajax het stadion in eigen beheer zou hebben: “Wij moeten wel het grote plaatje in ogenschouw hebben: waar willen we zijn met Ajax over vijf of tien jaar? Je wil wel permanent door die honderd miljoen omzet heen, los van Champions League-inkomsten. Dus zijn we met lange– en middellangetermijnplannen bezig. We zijn geen Real Madrid dat een superster presenteert van wie 150.000 shirts over de toonbank vliegen. Laat staan dat we televisiedeals van 200 miljoen euro kunnen sluiten. FOX Sports ligt vast tot 2024, dus we zullen vooral commercieel stappen moeten maken om nog te groeien.”

De laatste optie lijkt in eerste instantie dus verreweg de beste te zijn. Wanneer Ajax de omzet structureel kan laten stijgen, kunnen de overige opties vanzelf volgen.