Altijd weer dat gefoeter op de scheidsrechter. De leidsman zou veel fouten maken, en vooral Feyenoord-coach Ronald Koeman laat geen moment blijken dat hij tevreden is met de keuzes van de arbiters. De scheidsrechters zouden Feyenoord te vaak benadelen, en Ajax te vaak matsen. Onterecht, zo blijkt uit een onderzoek van het AD.

Het Algemeen Dagblad onderzocht de rol van de arbiter in alle competitiewedstrijden van de zes topclubs. De beslissingen rond goals en rode kaarten werden geëvalueerd en met behulp van videobeelden gecontroleerd op juistheid. Aan verkeerde beslissingen werd een kansberekeningsmodel gekoppeld om te schatten wat de uitkomst zou zijn geweest als de scheidsrechter hulp gehad zou hebben van videobeelden.

In totaal maakten de scheidsrechters 84 foute beslissingen rond doelpunten en rode kaarten in 174 duels van de zes topclubs. Die fouten werden gemaakt in 59 wedstrijden. Dat wil dus zeggen dat het arbitrale kwartet in 33,9 procent van de wedstrijden één of meer cruciale fouten maakt. Een flink aantal, maar toch is er een verbetering zichtbaar. Vorig jaar lag het percentage een stuk hoger (39,5%).

De topclubs die het meest gematst, of juist benadeeld zijn, komen zodoende ook nog aan het licht. En wat blijkt? Ajax is de terechte kampioen. De Amsterdammers hadden, mocht de arbitrage beschikken over videobeelden, zelfs recht op 2,25 punten erbij. Want dat is het aantal punten dat Ajax te weinig heeft gekregen door fouten. Ook Vitesse heeft dit seizoen geen geluk gehad met de beslissingen van de arbiters. De Arnhemmers kregen 2,46 punten te weinig.

Feyenoord, PSV, Twente en Heerenveen hadden daarentegen weinig reden tot klagen. Hoewel Ronald Koeman dit niet in ziet, kreeg Feyenoord dit seizoen 3,25 punten te veel. Vooral in de eigen Kuip maakte de arbitrage fouten. PSV kreeg 1,85 punt te veel. Heerenveen spant de kroon. De Friezen hebben aan het einde van de rit 4,84 punten te veel.

Uit deze cijfers kan dus geconcludeerd worden, dat Ajax, ook al kreeg het dus enkele punten te weinig, de terechte kampioen is. In de top zes was er met behulp van videobeelden weinig veranderd. Ajax, Feyenoord en Twente zouden nog altijd op 1, 2 en 3 staan. Enkel Vitesse zou er iets mee opschieten. De Arnhemmers eindigden als zesde, maar doordat Heerenveen en PSV te veel punten kregen, en de club uit Arnhem te weinig, zouden zij vierde eindigen.