Komende woensdag speelt de A1 van Ajax in de Youth League tegen Schalke 04. Omdat het eerste elftal van Ajax zich niet wist te plaatsen voor de Champions League, zit de A1 ook niet in de poulefase van de Youth League. Het oudste jeugdelftal van Ajax is nu veroordeeld tot de Domestic Champions Path. Dit bestaat uit meerdere knockoutrondes met een uit- en een thuiswedstrijd. De A1 speelt deze woensdag de uitwedstrijd in Duitsland. Op Sportpark de Toekomst wordt op 21 oktober de returnwedstrijd tegen Schalke 04 gespeeld.

Vaclav Cerny bewaart goede herinneringen aan de Youth Leaguewedstrijden van vorig seizoen.“Dit zijn de mooiste wedstrijden. Ook zijn het de grootste en belangrijkste wedstrijden voor de Europese jeugd. Ik heb er erg veel zin in,” blikt Cerny met Ajax TV vooruit. “Een vol Sportpark de Toekomst. Dat zal voor altijd in mijn geheugen blijven. En natuurlijk ook hoe wij toen hebben gespeeld. Dat was gewoon top.” Ook Vince Gino Dekker kijkt uit naar de Europese wedstrijden. “Europees voetbal is het mooiste wat er is. Ik heb er vorig jaar ook in gespeeld. De ambiance en hoeveel mensen er naartoe komen, dat is echt enorm leuk.”

Trainer Gery Vink beseft dat de Youth League voor de spelers het perfecte platform is om zich te laten zien. “Het is natuurlijk heel dichtbij de stap naar het eerste toe. Dus ik denk dat de Youth League voor alle gelederen binnen de organisatie heel belangrijk is. Het is een platform waar wij ons kunnen etaleren. We kunnen hier laten zien dat wij een club zijn die het jeugdvoetbal opleidt naar de aarde van de club. Dat zie je ook aan de spelers die doorbreken. Dat willen we versnellen en in grotere aantallen willen we dat bewerkstelligen. Dus dan zijn dit soort wedstrijden voor de jongens essentieel om zich te laten zien.” Vink heeft tijdens de Youth Leaguewedstrijden ook de beschikking over Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri. “Als trainer zijnde wil je natuurlijk graag werken met goede spelers. Zij zijn natuurlijk niet voor niks doorgeschoven. Dat betekent ook dat dit soort spelers in dit soort wedstrijden moeten laten zien waarom zij zijn doorgeschoven. Dat geeft ook wat extra druk mee.”

En die druk voelt Cerny wel, zo geeft hij zelf in gesprek met Ajax TV aan. “Ik voel de druk wel. Maar het is alleen maar leuk om me te bewijzen. Ik ga gewoon mijn best doen.”

Tot slot komt Dekker nog even aan het woord over de Duitse jeugdkampioen Schalke 04. “We moeten gewoon winnen. We weten dat zij vrij fysiek zijn. Wat wij daar dan tegenover moeten zetten is goed voetbal, gewoon het Ajax voetbal. Dan denk ik dat we een grote kans hebben om daar te winnen.”

Schalke 04 U/19 – Ajax A1 is woensdag vanaf 16:00 uur live en gratis te zien op Ajax.nl via Ajax TV Live.

Selectie Ajax A1: A1 Ajax nieuws A1 Ajax1.nl A1

Stan van Bladeren
Jeffrey de Lange
Abdelhak Nouri
Donny van de Beek
Teun van Zweeden
Leon Bergsma
Dani de Wit
Carel Eiting
Navajo Bakboord
Deyovaiso Zeefuik
Kaj Sierhuis
Ezra Walian
Kasper Dolberg
Matthijs de Ligt
Vince Gino Dekker
Conner Blöte
Noussair Mazraoui
Ché Nunnely
Vaclav Cerny