Zaterdag 26 maart ging de ABN Amro Future Cup van start, het internationale toernooi dat Ajax jaarlijks organiseert voor de U17 elftallen. Dit jaar bestaat het deelnemersveld uit Ajax, Anderlecht, Arsenal, Benfica, FC Barcelona, Olympiakos, Red Bull Salzburg en Right to Dream. Ajax speelde op Tweede Paasdag een halve finale tegen het Belgische Anderlecht.

Nadat Ajax B1 had zondag ternauwernood de volgende ronde gehaald, moest de ploeg van Frank Peereboom het maandag opnemen tegen de winnaar van vorig jaar, Anderlecht. In de andere poule waren FC Barcelona en Anderlecht gelijk geëindigd, op punten, doelsaldo en ook het onderlinge resultaat (1-1). Om de eindstand te bepalen moesten er strafschoppen genomen worden. Anderlecht nam die het beste en werd gekroond tot winnaar van de poule. Vorig jaar troffen Ajax en Anderlecht elkaar in de finale, dit jaar stond het duel gepland voor de halve finale.

Ajax – Anderlecht
Waar Ajax zondag nog enkele belangrijke spelers rust gaf, verschenen maandag onder anderen Daishawn Redan en Francesco Antonucci aan de aftrap. Antonucci kwam aan het begin van het huidige seizoen over van Anderlecht. Tijdens de wedstrijd stond hij tegenover zijn voormalig ploeggenoten. In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, Ajax kreeg enkele kleine kansen en ook Anderlecht was dreigend. De Belgen kregen een vrije trap halverwege de helft van Ajax. De bal werd door iedereen gemist en kon simpel worden binnen getikt. De wijze waarop het doelpunt viel, was erg kenmerkend voor Ajax B1. De ploeg was het gehele toernooi verdedigend zwak. Het tweede doelpunt volgde al snel. Anderlecht kon een één-tweetje aangaan op de rand van het strafschopgebied, waarna het de bal achter keeper Nigel Bouman schoot.

Door deze 0-2 nederlaag was Ajax B1 uitgeschakeld op de eigen Future Cup. In alle voorgaande edities haalde het organiserende team steeds de finale, dit jaar strandde het tegen het sterkere Anderlecht.

Opstelling Ajax: Bouman; Kramer, Hoogenhout, Bakker, Botman; Lang, Ekkelenkamp, Familia Castillo; Nunnely, Redan, Antonucci.

Ajax – FC Barcelona

Ajax moest zich na het verloren duel met Anderlecht richten op de troostfinale. In deze troostfinale moest de ploeg het opnemen tegen FC Barcelona. Barcelona had in de andere halve finale met 0-0 gelijkgespeeld tegen Arsenal. De wedstrijd werd beslist door het nemen van strafschoppen. Bij deze strafschoppenreeks moesten de Catalanen hun meerdere erkennen in Arsenal.

Na afloop van het duel met Anderlecht kondigde Frank Peereboom al aan, om in de troostfinale te gaan spelen met de b-garnituur. In de eerste helft was het spel voor Ajax, de talenten konden zonder druk voetballen. Wel kon Barcelona enkele keren gevaarlijk worden, maar beide teams kwamen niet tot scoren. In de tweede helft was het snel over, Barcelona zette even aan en kwam twee keer tot scoren.

De troostfinale eindigde ook al in een nederlaag voor de B1 van Ajax. De ploeg van Peereboom heeft op de Future Cup één overwinning geboekt (3-0 tegen Red Bull Salzburg) en één keer gelijkgespeeld (0-0 tegen Right to Dream). De officieuze doelstelling om de finale te bereiken werd dit jaar niet behaald.

Opstelling Ajax: Te Duits; Ter Heide, Hoogenhout, Bakker, Familia Castillo; El Azrak, Van der Linde, Ekkelenkam; Nunnely, Kaars, Owusu.