Urby Emanuelson (24) zet zijn carrière voort in de Serie A. De linksback verruilt Ajax in principe komende zomer, maar mogelijk nu al voor AC Milan en realiseert daarmee zijn droomtransfer. In Italië tekent de Amsterdammer in het bijzijn van zijn zaakwaarnemers Brian en Giorgio Berkleef een verbintenis voor drie jaar. AC Milan is momenteel met Ajax in overleg om hem per direct los te weken.

,,Het liefst wilde ik het seizoen afmaken bij Ajax en kampioen worden, maar zo’n kans kan ik natuurlijk niet laten lopen”, straalde de Ajacied, die blij is dat de club een half jaar voor het aflopen van zijn contract in dat geval nog geld voor hem ontvangt.

,,Ik ben aan een nieuwe uitdaging toe”, liet het kind van Ajax zich de laatste tijd veelvuldig ontvallen. De verdediger verhuisde van Amsterdam-Zuidoost naar Hoofddorp en wilde daarom aanvankelijk zijn verbintenis bij Ajax tot medio 2012 verlengen. De directie zou hem in de zomer van 2011 dan voor een ‘goed bedrag’ kunnen verkopen. Nadat drie gesprekken op niets uitliepen, omdat de Amsterdammers telkens een aanbod voor een langere periode deden, zette Emanuelson de knop om en wilde hij – zelfs ondanks een dringend verzoek van Frank de Boer om te blijven – niet meer bijtekenen.

Als zoontje van de Surinaamse profvoetballer Errol Emanuelson groeide Urby op met een bal. Na bij SC Voorland zijn eerste stappen op het voetbalveld te hebben gezet, werd hij gevraagd voor Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep en uitblonk door zijn diepgang en techniek. Op 24 februari 2005 maakte hij als achttienjarige zijn debuut voor Ajax 1 in de UEFA Cupwedstrijd tegen Auxerre (3-1). Na afloop nam Ronald Koeman als gevolg van de uitschakeling ontslag als trainer van Ajax.

In de daaropvolgende jaren was Emanuelson onomstreden, al bleek zijn multifunctionaliteit ook een nadeel. Hij werd op alle posities aan de linkerflank ingezet, waardoor hij nooit de vastigheid kreeg waar hij zo naar zocht. Na zijn succes bij Jong Oranje, waarmee hij in 2006 de Europese titel bemachtigde, zette Emanuelson op 16 augustus in en tegen Ierland de stap naar het Nederlands elftal. Tot dusver droeg hij dertien maal het Oranjeshirt.

Met Ajax won hij in 2005, 2006 en 2007 de Johan Cruijff Schaal en in 2006 en 2010 mocht hij de KNVB-beker op zijn erelijst bijschrijven. In Milaan krijgt Emanuelson wellicht dit seizoen nog de kans om een – weliswaar Italiaanse – landstitel te veroveren. De rood-zwarten draaien de laatste wedstrijden stroef, maar staan na twintig duels nog fier bovenaan. Napoli en Lazio Roma volgen op vier punten en Internazionale en AS Roma hebben zes punten achterstand. Een dezer dagen reist de Ajacied naar Milaan voor de medische keuring en presentatie. Het duel FC Utrecht-Ajax zou hij al missen door een lichte enkelblessure.

Bron: Telegraaf      Foto: afdb – Oscar