Deze zomer wordt voor het vierde jaar op rij de AEGON Copa Amsterdam georganiseerd in het Olympisch Stadion. Het jeugdtoernooi voor A-junioren, dat plaatsvindt in het Pinksterweekend van 18, 19 en 20 mei, is de opvolger van het traditionele Pinkstertoernooi van Blauw Wit in Amsterdam. Dat toernooi was een ware traditie, totdat in de jaren negentig de financiële middelen opraakten.

“Ik heb in de jaren zestig tweemaal mee mogen doen aan het Blauw Wit-toernooi en dat was een prachtige ervaring”, memoreert VI-hoofdredacteur Johan Derksen, die het toernooi nog zeer helder voor de geest heeft staan, met een melancholische glimlach. “In de avond gingen we als jongens uit de provincie naar de Wallen. Daar keken we onze ogen uit. Daarna de hele dag voetballen tegen beroemde, Engelse clubs. Dat vergeet je nooit. Dat is ook het echte voetbal: zonder schreeuwende coaches langs de zijlijn.”

Dankzij de inzet van Sander Mallie en Arnoud Lips maakte dit toernooi een doorstart onder de naam Gestion Copa Amsterdam in 2005. Gestion bleef acht jaar lang hoofdsponsor van het toernooi en wordt dit seizoen opgevolgd door verzekeraar Aegon. Mede dankzij de inzet van Gestion kon Copa Amsterdam zich in die acht jaar tijd ontwikkelen tot een jeugdtoernooi dat een prominente plaats heeft op de voetbalkalender.

Na vijf jaar konden de velden van Blauw-Wit verruild worden voor de schitterende entourage van het Olympisch Stadion. Dit traditionele stadion geeft altijd een extra dimensie aan het toernooi. Zowel spelers als supporters beseffen dat ze het hele weekend rond mogen lopen op een schatplaats aan sportherinneringen. Niet alleen van de Olympische Spelen in 1928, maar zeker ook van de vele grote wedstrijden die Ajax in het Olympisch Stadion gespeeld heeft.

Tijdens de drie Copa’s die inmiddels in het legendarische stadion hebben plaatsgevonden, konden weer nieuwe voetbalverhalen toegevoegd worden. Sinds de herstart in 2005 is Copa Amsterdam een broedkamer gebleken voor voetbaltalent. De nieuwe sterren uit de jeugd van Ajax drukken in het jeugdtoernooi vaak voor het eerst hun neus stevig tegen het venster. Van de huidige basiself van Ajax speelden maar liefst zes spelers ooit op de Copa Amsterdam. Te weten: Kenneth Vermeer, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind, Siem de Jong en Christian Eriksen. De drie bepalende spelers die deze zomer uit Amsterdam vertrokken (Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel) zijn ook te aanschouwen geweest op dit jeugdtoernooi.

De tegenstand voor de Ajax-jeugd is altijd hevig, want topclubs uit heel de wereld willen dolgraag meedoen aan het toernooi. Real Madrid, Chelsea, Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund behoren tot de meest aansprekende namen uit het verleden. De Braziliaanse teams die meedoen zorgen steevast voor het nodige spektakel. Voor veel Europese jeugdspelers zijn wedstrijden tegen hun Braziliaanse leeftijdsgenoten hun eerste kennismaking met een exotische, buitenlandse voetbalstijl. Daar profiteren de Brazilianen niet zelden van. Cruzeiro is derhalve recordhouder met drie toernooizeges. Ajax wist de beker tweemaal te pakken.

Dit jaar komt Cruzeiro haar titel van vorig jaar verdedigen. Doordat ook Fluminense ook deelneemt, kunnen bezoekers zich alvast verheugen op een flinke portie Braziliaanse samba. Tottenham Hotspur en Borussia Mönchengladbach, dat bekend staat om haar goede jeugdopleiding, zijn tevens present in het Olympisch Stadion. Zoals ieder jaar is ons aller Ajax eveneens van de partij. De Copa Amsterdam biedt de A1 een uitgelezen mogelijkheid om zich te revancheren voor de vroege uitschakeling in de Next Gen Series.

Het is al mogelijk om kaarten te bemachtigen voor de AEGON Copa Amsterdam. Via Vakantieveilingen.nl worden VIP-kaarten geveild, binnenkort zijn ook de normale kaarten te koop.