Niets leek afgelopen woensdag een fantastische voetbalavond te kunnen verpesten, totdat de politie kort voor aanvang van de wedstrijd besloot in te grijpen bij de warming-up van Ajax-supporters bij het stadion. De ME voerde charges uit, waarbij paarden en waterkanonnen werden gebruikt. Tot grote woede van de aanwezige fans, die als ratten in de val zitten.

De AFCA Supportersclub schrijft Femke Halsema dan ook in een open brief aan, waarin de burgemeester van Amsterdam wordt gevraagd haar excuses aan te bieden voor het overmatige en overbodige politiegeweld.

‘Beste Femke

Laten we dit je eerste slechte generale noemen. In weken waarin zal blijken, hoe vaak je ons mag toespreken vanaf een podium, sla je de plank vandaag volledig mis.

Buitensporig was het optreden, van de door jou aangestuurde geel met blauwe brigade. Om wat fakkels te doven, een waterkanon gebruiken in een menigte van meer dan 10.000 man. Welke instructies hadden je helden meegekregen? Vrouwen en kinderen eerst? Want dat deden de helden te paard, onschuldige kinderen en hun ouders uiteendrijven.

Onnodig als je het verleden kent, een entrada of in dit geval warming-up, is een feestje! Zie het als Koningsdag voor mensen met een gezamenlijke passie. Is dit de manier waarop we voortaan kunnen verwachten, dat onze feestjes worden onderbroken?

Overdreven waren de aantallen waarmee er opgetreden werd. Een uitleg over een concert naast de arena, slaat echt alles. Bekijk de kalender er nog eens op na, dit is niet de eerste keer dat er gelijktijdig activiteiten zijn in en rond de arena.

Beste Femke, we zijn de moeilijkste niet. Excuses kunnen we aanvaarden, laten we het samen uitpraten over een paar weken op het Museumplein. Als jij ons toespreekt en feliciteert met de gewonnen prijzen, zullen we je excuses aanvaarden en in ontvangst nemen.

Tot over een paar weken.

AFCA – CBS’

https://www.ajax1.nl/schokkend-ooggetuigenverslag-me-optreden/