Met nog vijf competitiewedstrijden te gaan, gaat Ajax aan kop in de strijd om het kampioenschap. Het verschil met PSV is echter miniem, waardoor de laatste wedstrijden nog erg spannend gaan worden. Met een poll op Facebook vroegen we jullie welke wedstrijd het lastigst voor Ajax gaat worden. Groningen-uit eindigde met zo’n 64% van de stemmen bovenaan, maar is dat terecht?

Onderaan eindigde de wedstrijd tegen Excelsior in de ArenA, met slechts vijf van de 686 stemmen. Ajax won eerder dit seizoen in Rotterdam al met 1-7, maar ook historisch gezien mochtExcelsior geen probleem zijn. De laatste tien jaar speelde Ajax zes keer thuis tegen Excelsior en werd er zes keer gewonnen. In totaal speelde Ajax 22 keer thuis tegen Excelsior, hiervan werd 21 keer gewonnen en slechts één keer gelijkgespeeld. Een terechte nummer laatst dus en uiteindelijk won Ajax ook dit keer eenvoudig: 6-2.

Het weekend erop speelt het, volgens de stemmers, de lastigste wedstrijd, op bezoek bij FC Groningen. In Amsterdam dateert de laatste nederlaag tegen de Groningers alweer uit 1994, maar de uitwedstrijden zijn nog wel eens een probleem. In de laatste 10 jaar speelde Ajax elf keer uit bij Groningen. Hiervan won het vijf ontmoetingen, maar verloor het drie keer en speelde het drie keer gelijk. Dit levert een winstpercentage van 45,5% op.

Na de wedstrijd tegen FC Groningen neemt Ajax het op 23 april thuis op tegen Vitesse. Deze wedstrijd eindigde als derde bij de stemmers met 93 stemmen, maar gaat nog wel eens verloren de laatste jaren. In de laatste 10 jaar speelde het twaalf keer thuis tegen Vitesse. Ajax won acht keer, maar verloor vier van de duels. Een winstpercentage van 66,7%.

De uitwedstrijd tegen De Graafschap eindigde net boven Excelsior met 26 stemmen. Ook dit lijkt weer terecht. Ajax speelde in de laatste tien jaar vier keer in Doetinchem, waarvan het drie keer won en één keer de punten deelde, wat een winstpercentage van 75% geeft. In totaal won het echter slechts elf van de 21 duels op bezoek bij de Graafschap.

Op de slotdag van de competitie treft Ajax angstgegner FC Utrecht. Deze wedstrijd was volgens de stemmen na FC Groningen-uit het lastigst van het resterende programma. De laatste tien jaar speelde Ajax elf keer thuis tegen de Domstedelingen en won het vijf keer, verder verloor het drie keer en werd het drie keer gelijk. Dit geeft ook een winstpercentage van 45,5%. Historisch gezien is dit percentage een stuk hoger. Van de 69 ontmoetingen in Amsterdam won Ajax er liefst 52.

Al met al komt de uitslag van de poll dus overeen met de statistieken. Zeker met de wedstrijd in Turijn op de dinsdag ervoor, lijkt de pot tegen FC Groningen erg moeilijk te gaan worden. We hopen natuurlijk op een goede afloop.

Programma’s Ajax en PSV vergeleken