Ajax A1 heeft zaterdag met 4-3 gewonnen van AZ A1. De ploeg van trainer Gery Vink keek lange tijd tegen een 2-3 achterstand aan, maar in de blessuretijd zorgden goals van Kaj Sierhuis en Matthijs De Ligt voor de 4-3 zege.

Ajax en AZ begonnen erg onrustig aan de wedstrijd. Beide ploegen waren erg rommelig en kwamen nauwelijks toe aan voetballen. Doordat AZ goed druk zette, waren er veel verkeerde passes en aannames. De Alkmaarders kregen de grootste kansen en dat leverde na een half uur spelen de 0-1 voor AZ op. Ajax kwam na de achterstand beter in de wedstrijd en wist via Carel Eiting en Léon Bergsma gevaarlijk te worden. Niet veel later bracht Ché Nunnely Ajax op gelijke hoogte. Op aangeven van Eiting werkte hij de bal beheerst binnen. 1-1 was ook de ruststand.

De tweede helft begon dramatisch voor de Amsterdammers. Na amper twee minuten spelen kwam AZ opnieuw op voorsprong. Nog geen vijf minuten later scoorden de Alkmaarders ook de 1-3. Een foute pass van Jeffrey de Lange werd genadeloos afgestraft. Ajax veranderde van tactiek en leek in een soort 3-3-4-formatie te gaan spelen. Vink wisselde Bergsma voor Sierhuis. Hoewel de thuisploeg aandrong, leek AZ de wedstrijd te beslissen. Een grote kans werd echter gemist, waardoor Ajax nog een sprankje hoop had. Matthijs de Ligt bracht niet veel later de spanning terug in de wedstrijd. De centrale verdediger kopte na een uur spelen via de onderkant van de lat raak: 2-3.

Toen brak de slotfase aan. Ajax bleef aandringen en was via Kasper Dolberg en de in de rust ingevallen Justin Kluivert heel dicht bij de gelijkmaker. Ajax leek tegen een nederlaag aan te lopen, maar in extremis kopte Sierhuis keihard de bal tegen de touwen. Uit een voorzet van Kluivert scoorde hij zijn 37e doelpunt (!) van het seizoen. De thuisploeg voelde dat er nog wat te halen viel en drong nog wat extra aan. Het publiek merkte dit ook en ging achter de Amsterdammers staan. Uit een voorzet van Vince Gino Dekker wist Matthijs de Ligt zijn tweede doelpunt van de middag te maken: 4-3. In de allerlaatste minuut kreeg Abdelhak Nouri nog twee keer geel.

Door deze overwinning zijn Ajax én PSV AZ voorbij. Net zoals in de Eredivisie staat ook de A1 van Ajax nog op doelsaldo eerste. Volgende week neemt Ajax het op tegen Willem II A1 en PSV gaat op bezoek bij AZ A1. Als volgende week zowel Ajax als PSV weet te winnen, wordt er – ongeacht het doelsaldo – een beslissingswedstrijd gespeeld.