Ajax A1 heeft zaterdag de koppositie van Sparta Rotterdam A1 overgenomen. Op sportcomplex de Toekomst eindigde het thuisdebuut van het nieuwe trainersduo Fred Grim en Dennis Bergkamp in een klinkende 6-0 zege op Sparta. Aanvoerder Davy Klaassen maakte twee goals. Sparta heeft wel een wedstrijd minder gespeeld dan Ajax.

Grim en Bergkamp beleefden een geweldige voetbalmiddag. Ze hadden zich hun thuisdebuut niet beter kunnen wensen. ,,Dit is natuurlijk geweldig. Zeker thuis tegen de koploper”, sprak Grim na afloop. ,,Veel dingen waar we de hele week op trainen kwamen er vanmiddag uit. Een prachtige bevestiging ook naar de jongens toe.”

De eerste helft leverde de A1 veel kansen op. Met gedurfd spel en vlotte combinaties werd koploper Sparta vastgezet. Het enige waar het lange tijd nog aan ontbrak was een doelpunt. Het deed Grim af en toe even terugdenken aan een week geleden toen de A1 op bezoek bij Heerenveen ook veel kansen kreeg, maar toch met een 2-2 gelijksel uit Friesland vertrok. ,,Gelukkig slaagden we er nu wel in op de juiste momenten scoren. Daarnaast scheelde het dat onze verdediging vanmiddag een stuk beter stond.”

Na 38 minuten brak Lesley de Sa de ban. De linksbuiten ging op snelheid het strafschopgebied van Sparta binnen en passeerde op overtuigende wijze de keeper van Sparta: 1-0. Kort voor rust verdubbelde Davy Klaassen de score. De aanvoerder van Ajax A1 schoot op aangeven van Jody Lukoki van dichtbij de 2-0 binnen.

Direct na rust besliste de A1 de topper definitief. Binnen vier minuten werd de 2-0 ruststand naar een riante 4-0 voorsprong uitgebouwd. Met name aan de 3-0 beleefden Grim en Bergkamp veel plezier. Niet zo zeer het doelpunt (strafschop), maar de aanval voorafgaand aan de treffer had alles in zich van een demonstratietraining. ,,Het één keer raken, het doorwegen; alles klopte. Bovendien besliste de strafschop ook de wedstrijd. Dat gaf het allemaal nog iets extra’s.”

Na de benutte strafschop van Tom Boere (overtreding op Lesley de Sa) tekende Ruben Ligeon een minuut later voor de 4-0. De rechtsback bekroonde een rush over de rechterflank met een schitterend doelpunt. Een nieuw hoogtepunt in een wedstrijd waar het vele publiek de kou zaterdagmiddag graag voor trotseerde. Dat het uiteindelijk 6-0 (Klaassen en invaller Kip) werd gaf de overwinning alleen nog maar meer glans mee. Ook de invalbeurt van Nicolai Boilesen (voor de goed spelende Mitchell Dijks) was het aanzien meer dan waard. De Finse verdediger, net hersteld van een longontsteking, speelde met flair en overtuiging.

Grim: ,,Al deze spelers willen prof worden, dus waar en wanneer kan je het dan beter laten zien op een middag als deze? Een thuiswedstrijd tegen de koploper, veel publiek en de hele technische staf van Ajax 1 aanwezig. Beter kan natuurlijk niet. Dennis en ik hebben de afgelopen weken vaak tegen de spelers gezegd: je kan het doordeweeks op de training nog zo goed laten zien, maar tijdens de wedstrijd moet het eruit komen. Dát telt. Die boodschap hebben ze vanmiddag allemaal prima begrepen.”

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn, Ruben Ligeon (84. Rowendey Schoop), Joël Veltman, Stefano Denswill, Mitchell Dijks (46. Nicolai Boilesen), Joeri de Kamps, Davy Klaassen, Ouasim Bouy (67. Youssef Fennich), Jody Lukoki, Tom Boere (60. Ricardo Kip), Lesley de Sa.

Scoreverloop: 38. De Sa 1-0, 44. Klaassen 2-0, 48. Boere 3-0 (pen), 49. Ligeon 4-0, 55. Klaassen 5-0, 80. Kip 6-0.

Bron: Ajax