Anderlecht heeft de elfde editie van de Aegon Copa Amsterdam gewonnen. In een rommelige finale met weinig mogelijkheden voor beide teams moesten strafschoppen uiteindelijk de beslissing brengen. Doordat Matthijs de Ligt namens Ajax de derde penalty miste en Anderlecht alle strafschoppen feilloos binnenschoot, gingen de Belgen uiteindelijk met de zege naar huis.

Ajax A1 begint de finale tegen Anderlecht in een 4-3-3 met de punt naar voren op het middenveld. Waar de Ajax A1 normaal gesproken zonder nummer tien opereert, staat daar nu Robert Muric. Carel Eiting staat centraal achterin, omdat Darren Sidoel geblesseerd is. Ezra Walian (foto), die de beslissende penalty tegen Club Guaraní binnenschoot, staat in de spits gepositioneerd.

Al na tien minuten opent aanvoerder Robert Muric de score. Met zijn schot verrast hij keeper Enzo D’Alberto, die niet geheel vrijuit gaat. Anderlecht trekt de stand echter snel gelijk. Een terecht toegekende strafschop wordt feilloos benut door Hervé Matthys. Anderlecht begint na de gelijkmaker steeds beter te spelen. Met korte combinaties trachten de Belgen de defensie van Ajax uit elkaar te spelen. In de negentiende minuut gaat Nelson Janelas na een mooie aanval neer in het strafschopgebied van Ajax A1, maar de arbiter weigert een nieuwe penalty toe te kennen.

Na rust zakt het tempo van de wedstrijd in en wordt het spel – met name aan de kant van Ajax A1 – steeds rommeliger. Geen van beide ploegen slaagt erin om een uitgespeelde kans te creëren. Veel aanvallen stranden nog voor het zestienmetergebied en afstandsschoten missen kracht of gaan hoog over. Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd komen er kansen. Aan de ene kant wordt een schot van linksback Connor Blöte ternauwernood geblokt, terwijl Lorenzo Mataresse namens Anderlecht een vrije trap over kopt. Na vijftig minuten staat er nog steeds 1-1 op het scorebord, waardoor het op verlenging uitloopt. In de eerste helft van de verlenging krijgt Ajax een enorme kans om op voorsprong te komen, maar Ashraf El Mahdioui krult de bal net naast de kruising. Niet veel later krijgt de ingevallen Samet Bulut een goede kans, maar hij knikt de bal op de vuisten van D’Alberto. Diep in blessuretijd passeert Justin Kluivert twee man om de bal vervolgens af te geven aan Bulut, die de bal maar half raakt.

Na 65 minuten spelen is de stand nog steeds gelijk en dus wordt een wedstrijd voor de vijfde (!) keer vandaag door strafschoppen beslist. Matthijs de Ligt mist de derde penalty voor Ajax A1, terwijl Anderlecht alle strafschoppen feilloos benut. Dodi Ngandoli schiet de beslissende penalty raak.

Foto’s van deze wedstrijd kunt u op onze Facebook pagina bekijken. Ajax nieuws Ajax1.nl