Ajax A1 heeft zaterdag met 4-2 van AZ A1 gewonnen. Een week na de bekeruitschakeling in Alkmaar was het team van de trainers Fred Grim en Dennis Bergkamp in competitieverband wel te sterk voor AZ. Bovendien zorgde het 3-3 gelijkspel tussen FC Twente en Sparta A1 ervoor dat Ajax na 15 speelrondes aan kop gaat.
Net als de zege werd ook de koppositie pas ver in de tweede helft veiliggesteld. Terwijl Ajax A1 in de laatste twaalf minuten uitliep van 2-2 naar 4-2, verspeelde concurrent Sparta A1 op bezoek bij FC Twente een 1-3 voorsprong in de laatste minuten. Het leverde al met al een prima zaterdag op voor de A1.

Ajax A1, met Ricardo Kip als vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen (enkel), begon de wedstrijd voortvarend. Na elf minuten schoot Lesley de Sa de A1 met een doeltreffend schot op een vroege voorsprong: 1-0. Hij vierde zijn treffer op vrolijke wijze met een dansje bij de cornervlag. Dit tot vreugde van de cursisten die de clinic sportfotografie van de Ajax-huisfotograaf volgden. Recht voor hun neus kwam het hele team samen om het doelpunt met elkaar te vieren. Het leverde letterlijk vele mooie plaatjes op.

Aan het begin van de tweede helft kwam AZ op gelijke hoogte. Guido Moelee kopte van dichtbij binnen. Net als een week geleden verspeelde Ajax daarmee een voorsprong na rust. Een klein kwartier na de 1-1 kopte Tom Boere, uit een voorzet van Jody Lukoki, raak. De A1-spits herstelde daarmee vakkundig de opgelopen schade. ,,Daaruit bleek dat de spelers hadden opgepakt waar we de hele week op hebben gehamerd”, sprak Fred Grim na afloop. ,,Vorige week stonden we tijdens de bekerwedstrijd tegen AZ halverwege met 2-0 voor en gaven dat na rust op een slordige manier weg. Toen was er geen ‘reactie’ bij de spelers. Vanmiddag was die er gelukkig wel.”

Halverwege de tweede helft kwam AZ, onder toeziend oog van AZ-hoofdcoach Gertjan Verbeek en Frank de Boer, opnieuw langszij. Een hoekschop werd niet goed verwerkt waardoor Kevin Luckassen de bezoekers voor de tweede keer op gelijke hoogte bracht: 2-2. ,,Maar ook daarna gebeurde er iets bij ons team. Dat was een groot pluspunt ten opzichte van vorige week. De jongens pepten elkaar op en gingen gericht op zoek naar een nieuwe voorsprong. Ze toonden veerkracht.”

De woorden van Grim werden onderstreept door een doeltreffend laatste kwartier van Ajax. Eerst schoot Ouasim Bouy een vrije trap (die nog wel werd aangeraakt) hard langs AZ-keeper Hobie Verhulst. In de slotminuten bepaalde Jody Lukoki de eindstand op 4-2. De buitenspeler pikte een pass van Bouy goed op nadat AZ-invaller Oliver Rifai zich verslikte in de bal van de Ajax-middenvelder. Het was een buitenkans die de snelle Lukoki zich niet liet ontnemen.

De vierde goal ontging AZ-hoofdcoach Verbeek die op dat moment al voor de drukte uit richting Alkmaar ging voor de wedstrijd tegen PSV. De hartelijke groet (en ongetwijfeld succeswens) die hij van De Boer meekreeg, toverde een glimlach op zijn gezicht. Een zelfde vrolijk gezicht toonde Grim even later ook toen de scheidsrechter affloot: Ajax revancheerde zich op prima wijze en gaat sinds zaterdag weer aan kop van de Eredivisie voor A-junioren.

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn, Ruben Ligeon, Joël Veltman, Nicolai Boilesen, Mitchell Dijks, Joeri de Kamps, Ricardo Kip (75. Youssef Fennich), Ouasim Bouy, Jody Lukoki, Tom Boere (88. Terell Ondaan), Lesley de Sa.

Bron: Ajax.nl