Ajax U19 kon de NextGen Series 2019 niet beter beginnen. De ploeg van trainer John Heitinga won met 2-1 van Sparta en wist ook de shootouts naar zich toe te trekken voor een extra punt. Daarmee hebben de Amsterdammers na een wedstrijd vier punten.

Krachtige beginfase

Het was al vroeg warm langs en op het veld. De temperaturen liepen dermate op dat Heitinga al vroeg in de wedstrijd besloot zijn wisselspelers richting de tribune te sturen, waar het een stuk koeler was in de schaduw. Aan het spel van Ajax en Sparta was echter niets te merken van de warmte.

De Amsterdammers begonnen sterk aan het duel en wisten direct in de openingsfase gevaarlijk te worden via Naci Ünüvar en de voorhoedespelers. Het was Ünüvar die de eerste grote kans van de wedstrijd creëerde. Vanaf de rand van de zestien schoot de middenvelder op doel. De bal leek in eerste instantie erin te gaan, maar het gejuich vanuit de tribune hield snel op toen de bal achter het doel bleek te zijn beland.

Een aantal minuten later was het wél raak. Kenneth Taylor legde de bal voor zichzelf klaar en plaatste deze prachtig in de bovenhoek. De voorsprong was belangrijk voor Ajax, want het ging makkelijker voetballen tussen de linies. De tweede treffer viel snel. Ajax kwam het strafschopgebied van Sparta in. Via een aantal schijven kwam de bal terecht bij Ajax-spits Damjan Dostanic. Hij rondde van dichtbij koelbloedig af: 2-0.

Spannende tweede helft

Sparta wist wat het te doen stond en ging in de tweede helft agressiever op de bal en meer op de aanval spelen. Het resulteerde direct in een aantal kansen voor de Rotterdammers, maar steeds was het de grensrechter die voor buitenspel vlagde. Ook Ajax werd meerdere malen teruggefloten voor buitenspel, waardoor kansen in het eerste kwartier van de tweede helft spaarzaam waren. Desondanks bleef de stand niet op 2-0 staan. Werkelijk in de laatste seconde van de wedstrijd gaven de Spartanen nog één voorzet die prachtig over de keeper werd gekopt. Ajax-keeper Calvin Raatsie kon de bal uitsluitend nakijken en zag de bal tegen de touwen komen: 2-1.

De winst leverde drie punten op voor de Amsterdammers, maar tijdens de NextGen Series 2019 worden eveneens shootouts gehouden voor een extra punt. Beide ploegen kregen drie kansen om te scoren. Ajax wist dat alle keren te doen, terwijl Sparta zijn laatste poging tegen de paal aan schoot. Daarmee hield Ajax de maximale vier punten in de zak.

Openingsduel

Eerder vandaag speelde Ajax Cape Town een wedstrijd tegen Sagan Tosu. De Japanners waren grote delen van de wedstrijd in de aanval, terwijl Ajax Cape Town bovenal op de counter speelde. Grote kansen kwamen via middenvelder Kumashiro (boogbal op de lat) en Ishihara (voorzet kwam niet aan). De wedstrijd eindigde met de brilstand op het bord. Tijdens de shootouts trok Sagan Tosu aan het langste eind, waardoor de Japanners op twee punten komen te staan en Ajax Cape Town genoegen moet nemen met één punt.

Zin om aanwezig te zijn tijdens het toernooi? Koop dan nu kaartjes via deze link.