Ajax zit bij de laatste vier in het bekertoernooi. Op eigen veld hadden de Amsterdammers ondanks een vroege achterstand weinig te duchten van NAC: 4-1.

Ajax-trainer Frank de Boer repte voorafgaand aan het bekerduel over ‘sportieve revanche’ ten opzichte van de 3-0 nederlaag van zondag tegen FC Utrecht. Echter, de wedstrijd tregen NAC was amper begonnen of de thuisploeg kreeg een nieuwe klap te verduren: Fouad Idabdelhay omzeilde de buitenspelval, omspeelde Maarten Stekelenburg en schoof de bal in een leeg doel: 0-1.

Het was voor de Bredanaars het teken een dichte verdedigingslinie op te trekken rondom het eigen strafschopgebied. De Amsterdammers zaten niet bij de pakken neer en bestookten het doel van Jelle ten Rouwelaar met schoten. Zo trof Jan Vertonghen met een kiezelharde vrije trap de lat en redde de NAC-goalie even later op een poging van Eriksen.

Binnen twintig minuten was de gelijkmaker een feit. Siem de Jong trok met de bal aan de voet vanaf rechts naar binnen toe en haalde plotsklaps met links uit, Ten Rouwelaar kansloos achterlatend: 1-1.

De Jong had eveneens een groot aandeel in de 2-1 voor de Amsterdammers. Op het halfuur versierde de spits een strafschop nadat Rob Penders enigszins ongelukkig op de voet van de Ajacied was gaan staan. Sulejmani stuurde vervolgens Ten Rouwelaar simpel de verkeerde kant op: 2-1.

In het resterende kwartier van de eerste helft kreeg Ajax een aantal kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Hetzelfde gold voor de tweede helft , waarin Ajax in de personen van Ebecilio, Eriksen en Vertonghen dotten van kansen om zeep hielp. Dientengevolge bleef het verschil lang een doelpunt, waardoor NAC mocht blijven hopen op een tegenstoot en de gelijkmaker. Deze viel nog bijna, ware het niet dat Maarten Stekelenburg attent reageerde op een afstandsknal van Donny Gorter.

In de slotfase liepen de Amsterdammers door doelpunten van Anita en Sulejmani – een geweldige stiftje met buitenkant links – uit naar 4-1 en was de wedstrijd gespeeld. Zondag treffen de twee ploegen elkaar opnieuw, maar dan in Breda en in competitieverband.

Bron: VI Foto: afdb – Oscar