Dezelfde elf

Trainer Ten Hag stuurde dezelfde elf spelers het veld in als met de wedstrijd tegen PAOK. Het vertrouwen in deze elf spelers was groot en de trainer dacht ook vast “never change a winning team”! Het verdedigingsblok zou vandaag weer bestaan uit Veltman en Martinez. Marin kreeg weer het vertrouwen op het middenveld en voorin waren de grote drie van Ajax weer opgesteld, Neres, Tadic en Ziyech. De omstandigheden waren prima. Het was heerlijk weer op Cyprus. Prima omstandigheden voor een goede wedstrijd. Alleen het veld zag er van bovenaf niet heel goed uit. De weg naar deelname van de Champions League was ingezet in Nicosia.

Zuivere passing was gewenst

Het begin was aftastend. Apoel probeerde het schroom in het begin van zich af te schudden. Achterin waren de verdedigers van Ajax alert. Ajax wilde het tempo in het begin hoog houden, maar leed veel balverlies. Het eerste gevaar was na 7 minuten toen een geblokt schot van Ziyech bijna ingetikt kon worden door Tadic of Neres. Aan de andere kant was Tagliafico slordig en gaf onnodig een corner weg. In de tegenstoot kon Donny van de Beek de bal net niet bij de volledig vrijstaande Ziyech krijgen. Tadic schoot even later voorlangs. Ajax gaf hiermee wel een sein af, dat het snel Apoel op de knieën wilde krijgen. Maar om dit te bewerkstelligen moest er wel geconcentreerd en zuiver gespeeld worden.

Drie gele kaarten in 6 minuten

Blind testte de keeper van Apoel, Vid Belec, met een hard schot. Ook Tadic probeerde het van afstand. Belec had hier op beide nog een antwoord op. Mazraoui kreeg een zwaar bestrafte gele kaart voor een ongelukkige botsing. Even later gevolgd door een oliedomme gele kaart voor Marin die zijn tegenstander vasthield. De nieuwe (Roemeense) aankoop is nog niet al te best gestart. En of het nog niet op kon kreeg ook Veltman een gele kaart voor het neerleggen van de tegenstander op 20 meter van de goal van Onana. Dat was dus de derde gele kaart in 6 minuten (!!) tijd. Ajax bleef ook na 25 minuten slordig spelen. Na 27 minuten was daar het eerste gevaar voor de goal van Onana. Ioannou schoot, maar gelukkig werd het schot gekraakt. Een minuut later had het 1-0 moeten zijn, maar Al-Taamari schoot gelukkig de bal aan de verkeerde kant van de paal. Ajax was gewaarschuwd.

Geen goals bij de rust

Het was voor Ajax lastig om door de Cypriotische muur te geraken. Die muur stond goed en er was voor de voorwaartsen van Ajax weinig tot geen eer te behalen. Uit een flipperkast situatie kon Tadic de bal net niet goed raken. Gevolg was een schot wat net naast ging. Al-Taamari was aan de kant van Apoel veruit de gevaarlijkste aanvaller. De verdedigers hadden hun handen vol aan de Jordaanse aanvaller. Ajax ging de rust in met een 0-0 tussenstand na een zeer matige eerste helft.

Apoel krijgt kansen

De tweede helft begon met een levensgrote kans voor Donny van de Beek. Helaas voor alles wat Ajax een warm hart toedraagt, schoot de middenvelder van Ajax hoog over. Ajax begon wel beter aan de tweede helft, maar de verdediging van Apoel stond steeds goed opgesteld. Martinez kreeg de vierde geel kaart aan Amsterdamse zijde. Marin die nog niets goeds had gedaan, blunderde opzichtig en Onana kon redding brengen. Ajax kreeg de bal niet weg en pardoes belandde de bal vervolgens op de lat. Als dat geen waarschuwing was voor Ajax. Apoel voelde dat er wat mogelijk was. De mogelijkheden stapelde zich op. Wie anders dan Al-Taamari kreeg de bal op 11 meter en schoot de bal in het zijnet. Ten Hag voelde het gevaar goed aan en wisselde Marin voor Dest. Mazraoui schoof daardoor naar zijn geliefde stek op het middenveld. Ajax bleef maar slordig spelen en had nog steeds moeite met de verdediging van de Cyprioten.

Onana redt Ajax

Apoel paste een dubbele wissel toe en gooide er nog wat frisse (verdedigende) krachten tegenaan. Apoel bleef kansen krijgen en het was aan Onana te danken dat het nog 0-0 was. De keeper van Ajax pakte een schot na 67 minuten spelen fantastisch. Na 71 minuten was daar dan de volgende wissel bij Ajax. Huntelaar kwam in het veld voor de tegenvallende David Neres. Eén verdediger van Ajax had tot dan toe nog geen gele kaart ontvangen van de Spaanse scheidsrechter. Maar ook Tagliafico moest er aan geloven. Geel voor de Argentijn. Onana had het druk voor zich. Tegen de toch middelmatige Cypriotische ploeg had de verdediging van Ajax het erg lastig. Ajax was vanavond absoluut niet in goede doen. Ajax leverde naar mate de tweede helft vorderde de bal steeds meer in. Ajax was juist op zoek naar vastigheden, maar kon ze gewoonweg niet vinden.

Mazraoui krijgt rood

Tot overmaat van ramp moest Ajax ook nog door met 10 man. Mazraoui kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood. Tadic kreeg ook geel en de lichaamstaal van de Serviër sprak boekdelen. Ajax kon onmogelijk tevreden zijn met het getoonde spel. Martinez was de enige Ajacied die zich onttrok van de malaise waarin de ploeg verkeerde. Martinez bleef in veel situaties rustig. Opeens was daar de kans voor Huntelaar die de bal wel over de keeper stiftte, maar de bal niet over de doellijn kreeg. Ajax sloot de wedstrijd af met een 0-0 gelijkspel. Deze wedstrijd was er een om heel snel te vergeten. 0-0 is een uitslag met twee gezichten. Er is Uit niet verloren, maar een 0-0 stand blijft een gevaarlijke uitslag. Volgende week gaan we op herhaling en dan zijn de matadoren aanwezig in de Johan Cruijff Arena. Laat die magische naam doorslaggevend zijn voor Ajax!