Volgens AZ-trainer John van den Brom zou Ajax vorig seizoen maar liefst 16 jeugdspelers van AZ hebben benaderd voor een overgang naar de jeugdopleiding van Ajax. Deze zomer maakten Robin Schouten en Teun Bijleveld de overstap naar Amsterdam.

In Voetbal International vertelt Van den Brom dat de jeugdopleiding van AZ hoog aangeschreven staat, waardoor spelers gewild zijn bij andere clubs: “Er wordt voortdurend aan talenten van AZ getrokken, maar de meesten willen gewoon hier blijven. Vorig seizoen heeft Ajax zestien jeugdspelers van AZ benaderd. Slechts eentje heeft de overstap gemaakt. Dat zegt genoeg over onze opleiding.”

Een groot probleem maakt Van den Brom er echter niet van: “In Nederland moeten de clubs het steeds meer hebben van jong talent. Omdat we in het segment van rijpe spelers allang niet meer opgewassen zijn tegen het buitenland. Dus zie je steeds meer talenten van club wisselen. Waarbij we bij AZ nu dus het voordeel hebben dat onze opleiding kan wedijveren met de topclubs in Nederland. Talenten zitten hier goed en dat weten ze.”