Ajax heeft de zaakwaarnemer van Miralem Sulejmani in een klap miljonair gemaakt. Uit een reconstructie van Voetbal International komt naar voren dat de Amsterdammers de FIFA-agent Jovica Radonjic in 2008 een vergoeding betaalden van 1,65 miljoen euro.

De transfer van de speler ketste destijds bijna af, omdat de begeleiding van Sulejmani recht meende te hebben op vier miljoen euro. Dat kwam door een opmerkelijke afspraak uit 2006. Toen Sulejmani naar Nederland kwam, zou Heerenveen de toezegging hebben gedaan bij een toekomstige transfer 25 procent van de opbrengst af te staan aan de zaakwaarnemers van Sulejmani.

De Friezen wilden van een dergelijk lucratieve regeling met de zakenbehartigers echter niets meer weten toen Ajax zich meldde. Uiteindelijk kocht Ajax de zaakwaarnemer uit Belgrado af. Sulejmani heeft Ajax daardoor in werkelijkheid niet 16,25 miljoen, maar 17,9 miljoen gekost.

Onder meer door deze megadeal heeft Ajax in de laatste tien jaar veel geld verloren aan de spelershandel. Uit onderzoek van VI blijkt dat in de hoofdstad 29 miljoen op de transfermarkt verdampte.