De spandoeken van VAK410 en de F-side worden betaald door Ajax, dit meldt het Parool zaterdag. sfeeractiesJaarlijks geeft de club 100.000 euro uit aan de sfeeracties in het stadion. Daarnaast betaalt de club voor de helft mee aan de huur van het supportershome. Ook de gemeente Amsterdam draagt zijn steentje bij, zij betalen mee bij de nieuwbouw van het nieuwe supportershome.

Uit het artikel wordt duidelijk dat ongeveer 45.000 van de 100.000 euro opgaat aan de welbekende sfeeracties voorafgaande aan Champions League en Europa League-wedstrijden. De reusachtige spandoeken die zo nu en dan in het stadion te zien zijn, dienen eerst door Ajax goedgekeurd te worden. Het is niet bekend hoeveel spandoeken jaarlijks door Ajax worden afgekeurd.

Om de veiligheid beter te handhaven, moest er een nieuw supportershome komen. Deze wordt onder de ArenA gebouwd. De kosten voor de 65 opgeofferde parkeerplaatsen en de exploitatie van het home worden betaald door de gemeente Amsterdam. De geraamde kosten hiervan bedragen ongeveer 680.000 euro. De nieuwbouw wordt gefinancierd door een renteloos krediet van twee miljoen euro.

Hoogleraar Elies Steyger heeft haar twijfels bij de financiering van de sfeeracties en het home, die zij ziet als ongeoorloofde staatssteun. “Waarom betaalt Ajax het nieuwe home niet zelf en waarom betaalt de gemeente mee aan de exploitatie? De veiligheidsoverwegingen kunnen zo groot zijn dat het algemeen belang gediend is met verhuizing, maar dat moet dan beter gemotiveerd worden dan in het raadsbesluit.”

Dat veiligheid wel degelijk een groot probleem is, werd wel duidelijk bij rellen voorafgaand aan Ajax – Cambuur, waarbij de ME’ers zelfs hun wapens moesten trekken. Doordat het supportershome aan de kant van het uitvak zit, worden problemen automatisch in de hand geholpen. Al jarenlang is de roep om een nieuw supportershome groot. Ajax nieuws sfeeracties Ajax1.nl