Ajax heeft de komst van Francesco Antonucci op de clubwebsite bevestigd. De Telegraaf wist op 29 juni van dit jaar het akkoord al te melden maar de transfer is nu dus eindelijk definitief. De overeenstemming met de Belgische middenvelder gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli 2015 en heeft een looptijd van drie seizoenen, tot en met 30 juni 2018.

Antonucci werd op 20 juni 1999 geboren in La Louvière, België. De 16-jarige jeugdinternational is afkomstig van het Belgische RSC Anderlecht.

Volgens Wim Jonk is Antonucci een creatieve middenvelder die heel makkelijk passeert en daardoor een overtal kan creëren. “Hij verkiest Ajax boven de gerenommeerde opleiding van Anderlecht en dat is een mooi compliment voor onze club, maar ook voor onze scouting die dit talent wist aan te trekken.”

Francesco Antonucci is blij dat zijn transfer nu dan in kannen en kruiken is. “Ajax is een club met een mooie historie. Bovendien heb ik hier veel perspectieven. De individuele aandacht die je hier krijgt van professionele coaches geeft veel vertrouwen. Ik hoop snel in het eerste van Ajax te mogen debuteren en mooie prijzen te winnen met de club.”

De vader van Franco Antonucci liet al eerder weten dat zijn zoon zou vertrekken naar Ajax. “We wilden het beste voor Franco en in dit geval bleek dat Ajax te zijn,” aldus Antonucci senior destijds tegenover La Dernière Heure. “Anderlecht zit, ondanks zijn pogingen, niet op hetzelfde niveau. Bij Ajax kan Franco bijvoorbeeld op het trainingscomplex studeren. En met een speciaal aangepast programma voor voetballers. Samen met FC Barcelona heeft Ajax de beste jeugdopleiding van Europa.”

Sven Claes, journalist bij de Belgische krant Het Laatste Nieuws, weet wat de kwaliteiten van Antonucci zijn. “Hij wordt al jaren gezien gezien als een groot talent. Het is een aanvallende middenvelder (een nummer tien) met een technische bagage,” vertelt Claes over de rechtsbenige speler.

Bij Anderlecht was men al voor langere tijd overtuigd van de kwaliteiten van Antonucci. “Zijn vader reed al jaren rond met een Mercedes van Anderlecht,” vervolgt Claes. “Ajax is heel ver voor hem gegaan.” Volgens Dimitri Eeckhaut, collega van Claes bij Het Laatste Nieuws, krijgt Ajax de jeugdinternational niet voor niets. Een zogenoemde ‘sterkmaking’ (Vlaams voor een clausule waarbij Ajax belooft om hem in te lijven) is door Ajax afgekocht om actie te kunnen ondernemen.

Het talent van Franco Antonucci staat buiten kijf, maar hij heeft volgens de journalisten nog een lange weg te gaan. Claes: “Op mentaal en fysiek vlak moet hij nog stappen zetten. Ajax heeft hem dan ook een persoonlijk programma aangeboden, zodat hij daaraan kan werken.”

Ook Eeckhaut heeft nog wel wat twijfels: “Antonucci maakte dit jaar niet de verwachte progressie waar. Hij heeft de beste voetjes onder de Belgische jeugdspelers, maar er zit weinig rendement in. Hij is top als de ploeg in zijn dienst speelt. In dat geval hoeft hij weinig defensief werk te doen en kan hij zich uitleven op het veld.” Ajax nieuws Ajax1.nl