Sinds de komst van Martin Jol in 2009/10 tot de huidige hegemonie van Frank de Boer werd er in de maanden maart, april en mei slechts één keer verloren. Jan Vertonghen liet vorige week tegenover het Algemeen Dagblad al weten hoe het komt: “Elk jaar raakt Ajax drie, vier belangrijke schakels kwijt en moeten de nieuwelingen wennen aan het systeem en elkaar.” In de tweede seizoenshelft begint het daardoor meestal te lopen. Of zijn de spelers van Ajax toch gewoon mooi weer-voetballers?

Wat de precieze reden ook is, opvallend is het zeker. Bij PSV bijvoorbeeld gaat het namelijk heel anders. De Eindhovenaren stonden veruit het vaakst aan kop in de afgelopen vier seizoenen, maar in de laatste maanden werd de koppositie vaak verspeeld. Ajax profiteerde daar de laatste twee jaar van, FC Twente het jaar ervoor. PSV behaalde dan ook slechts 55 punten van de mogelijke 96 in het lente-seizoen sinds 2009/10.

Bij Ajax gingen onder Jol alle negen wedstrijden in het voorjaar gewonnen. Maar liefst 33 keer werd het net gevonden, slechts drie keer viel er een tegendoelpunt. Ajax scoorde dat seizoen dan ook 106 doelpunten in het heel seizoen. Ook defensief was het ijzersterk; slechts twintig tegendoelpunten. In 2010/11 werd er alleen van ADO verloren in Den Haag (3-2). Gemiddeld werd er in de overige acht duels bijna drie keer gescoord. Een kampioenschap als eindresultaat.

Vorig seizoen ging het veruit het beste. De achterstand op de koplopers leek onoverbrugbaar. Niets bleek minder waar. Alle elf (!) wedstrijden in de laatste drie maanden werden gewonnen. 34 keer vonden de spelers van Frank de Boer het net en slechts viermaal viel er een tegendoelpunt. Daarnaast was het spel van Ajax ook bij vlagen oogstrelend. Kampioenschap 31 was een feit. Uiteindelijk werden zelfs de laatste veertien competitiewedstrijden gewonnen.

Momenteel staat dit seizoen de teller op negen punten uit drie wedstrijden. Dit resulteerde in acht doelpunten voor en twee tegen. Beide vielen afgelopen weekend tegen AZ. Een simpele optelsom leert dat Ajax van de mogelijke 96 er maar liefst 93 wist te pakken. Met een verschil van drie punten tussen de koploper en de nummer vier is het ongekend spannend in de Eredivisie. De laatste keer was in seizoen 1970/71, toen er nog twee punten voor een overwinning werden gerekend.