© Proshots

Ajax heeft zichzelf een enorm slechte dienst bewezen in de openingswedstrijd van het seizoen 2017/2018. In het Polman stadion in Almelo gingen de Amsterdammers met 2-1 onderuit, nadat het nog wel met 0-1 aan de leiding kwam dankzij Ziyech. Na de treffers van Paul Gladon en Bradley Kuwas kreeg Ajax nog wel een aantal kansen. Maar de gelijkmaker viel niet meer.

Marcel Keizer trad in Almelo aan zonder Davinson Sánchez, de Colombiaan zou niet volledig gefocust zijn op de wedstrijd. Daardoor verscheen Mitchell Dijks als linksback aan de aftrap en begon Nick Viergever in het centrum. Ajax begon goed aan de wedstrijd en zette Heracles al vroeg vast op eigen helft. Ondanks het veldoverwicht kwam de grootste kans in de eerste tien minuten op naam van de thuisploeg. Bradley Kuwas werd in een tegenaanval diep gestuurd en zag zijn schot via Dijks en André Onana tot corner verwerkt worden. Die hoekschop leverde een knal op van Hardeveld die net over het doel ging.

Ajax zocht daarna weer de aanval en zag een vrije trap van Ziyech in de muur belandden voordat Heracles weer een mogelijkheid liet noteren. Na een goede aanval schoot Brahim Darri recht op Onana af. Voor Ajax duurde het tot halverwege de eerste helft alvorens er een echte kans genoteerd kon worden. Donny van de Beek werd door Kasper Dolberg weggestuurd en zag Castro nog net redding brengen in de korte hoek. Na een fase zonder al te veel opwinding kreeg Ajax na een half uur een nieuwe kans. Na een prima aanval vond Justin Kluivert doelman Castro op zijn weg. Vijf minuten later kreeg Ajax opnieuw een behoorlijke kans om de score te openen. Donny van de Beek vond met een afgemeten voorzet het hoofd van Ziyech, de middenvelder knikte naast.

Van de Beek was een minuut later zelf gevaarlijk. Zijn poging van afstand werd door Castro over getikt. Ook Ziyech probeerde het voor rust nogmaals van afstand. Hij schoot recht in de handen van de Heracles doelman. Ajax worstelde zich vlak voor rust via Younes en van de Beek nog bijna door de defensie heen, het schot van de middenvelder kon tot hoekschop worden verwerkt. Ook Younes kreeg voor rust nog een flinke kans, na goed werk van Kluivert vergat de linksbuiten echt af te drukken op doel. Dijks zag in de slotseconden nog een vlammend schot door Castro gekeerd worden.

Na rust had Ajax vijf minuten nodig om tot een poging te komen. Dijks stoomde weer eens op aan de linkerkant en trof met een harde schuiver de paal. Heracles kreeg vlak daarna ook een grote kans. Een vrije trap werd snel genomen en de opgekomen Breukers prikte de bal langs Onana maar ook naast het doel. Ajax was vervolgens weer gevaarlijk. Na een snelle, korte combinatie tussen van de Beek en Dolberg schoot laatstgenoemde over.
Na een klein uur spelen was het wel raak voor Ajax. Younes ging buitenom het strafschopgebied in en wist de bal goed terug te leggen op Ziyech. De middenvelder treuzelde niet en hamerde de bal tegen de touwen. Lang kon Ajax echter niet genieten van de voorsprong. Nog geen tien minuten na de openingstreffer haalde Paul Gladon snel uit in de zestien bij Ajax en verraste daarmee zowel Matthijs de Ligt als Onana voor de 1-1.

Ajax leek daarna even de draad kwijt. Peter van Ooijen en Kuwas konden van afstand aanleggen. Beide keren had Onana een antwoord. Keizer greep daarna in en bracht Frenkie de Jong in de ploeg voor Dijks. Dat leverde een nieuw offensief op van Ajax. Castro had een prima redding in huis op een schot van Younes. En ook Dolberg kreeg de bal van dichtbij niet langs de keeper. Nadat Lasse Schöne nog naast had geschoten was het de beurt aan Klaas-Jan Huntelaar om zijn rentree te maken. Hij verving Schöne waarmee Ajax vol op de aanval ging spelen. Ajax had even tijd nodig om daar aan te wennen, tijd die ze niet kregen van Heracles. Gladon had in eerste instantie nog voorlangs geschoten. Kuwas had het vizier wel op scherp staan. Hij kreeg teveel tijd in het strafschopgebied en vond met een prachtige krul de verre bovenhoek voor 2-1. Ajax gaf nog een laatste keer gas en drong Heracles helemaal terug. Klaas-Jan Huntelaar was tweemaal erg dichtbij de gelijkmaker. In eerste instantie schoot de spits op de voeten van Castro en in tweede instantie kopte hij de bal naast nadat Castro een vrije trap van Ziyech uit de hoek had gewerkt. Dichterbij de gelijkmaker kwam Ajax niet meer, waardoor het eerste puntverlies van dit nieuwe seizoen veel te vroeg kan worden genoteerd.