Ajax heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt op FC Emmen. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd het 5-0 voor de Amsterdammers, die daarvoor niet een heel hoog niveau hoefden te halen.

Twee wijzigingen

Ajax begon tegen FC Emmen met twee wijzigingen ten opzichte van afgelopen woensdag tegen Dinamo Kiev. Rasmus Kristensen en Carel Eiting vervingen Noussair Mazraoui en Lasse Schöne die rust kregen van Erik ten Hag.

De eerste goede kans werd gecreëerd door Dusan Tadic. Op aangeven van de Serviër schoot Huntelaar in de handen van Scherpen. Nog geen minuut later schoot Hakim Ziyech de bal tegen de touwen met zijn linker. Na een klein kwartier spelen werd een corner gevaarlijk voor de goal langs gekopt. Kristensen kon er net niet bij. In de 20e minuut kreeg Huntelaar een vrije kopkans, maar de spits kopte de bal recht in de handen van de doelman. Zoals je van deze wedstrijd mocht verwachten, was Ajax de rest van de eerste helft dominant en veelvuldig in balbezit. Tot echt grote kansen kwam het niet. Een vrije trap van Ziyech kon nét niet worden verlengd door Daley Blind, anders was het 2-0. In een goede counter van Emmen kwamen de bezoekers zelfs tot een schotje. Onana kon de bal makkelijk oprapen. Niet veel later werd Emmen opnieuw gevaarlijk. Een schot werd van richting veranderd en ging bijna in de goal. Het was het eerste serieuze wapenfeit van FC Emmen. Via Ziyech werd er opnieuw gevaar gecreëerd. Met zijn linker haalde hij hard uit in de korte hoek. Op aangeven van Tadic wist Ziyech opnieuw bijna te scoren. Ditmaal met een schitterende 360-graden draai en hakbal. Nog geen 30 seconden later kopte Ziyech de bal via een verdediger op de paal. Huntelaar tikte vervolgens van dicht bij de bal binnen en zette Ajax daarmee op een 2-0 voorsprong.

Eenvoudige tweede helft

Na een aantal kansjes wist Klaas Jan Huntelaar Ajax na een uur spelen op 3-0 te koppen. Na een prachtige voorzet van Eiting wist de spits goed raak te koppen. Na een goed lopende combinatie tussen Ziyech en Tadic wist laatstgenoemde de bal eenvoudig in het doel te lopen. Dennis Johnsen verving een kwartier voor tijd de wederom uitblinkende Ziyech. Na een fase waarin het niveau iets naar beneden zakte en Emmen zowaar af en toe aandrong, wist Ajax uit te lopen naar 5-0. Johnsen wilde een pass versturen op Van de Beek, maar Bijl gleed de bal in eigen doel. Huntelaar werd in de Johan Cruijff ArenA uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Wedstrijdverloop Ajax – FC Emmen:
‘7. 1-0 Ziyech
’38. 2-0 Huntelaar
’59. 3-0 Huntelaar
’71. 4-0 Tadic
’86. 5-0 Bijl (Eigen Doelpunt)

Opstelling Ajax:
Onana; Kristensen, De Ligt, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Eiting, De Jong (’64. Mazraoui); Ziyech (’78. Johnsen), Huntelaar (’64. Sierhuis), Tadic.