Ajax heeft in Limburg een 2-0-zege geboekt op Fortuna Sittard. De Amsterdammers kende een lastige avond in het zuiden van Nederland. Kasper Dolberg en Hakim Ziyech waren trefzeker.

Ajax begon in Sittard met Matthijs de Ligt in de basis. De aanvoerder van Ajax keerde terug van een (lichte) knieblessure en was weer helemaal fit. Bij de Amsterdammers ontbraken Frenkie de Jong (kuitblessure) en Max Wöber (ziek). Erik ten Hag koos eigenlijk voor dezelfde namen als de afgelopen Eredivisiewedstrijd. Carel Eiting begon samen met David Neres en Lasse Schöne op het middenveld. Voorin stonden Dusan Tadic, Klaas Jan Huntelaar en Hakim Ziyech. De eerste kans van de wedstrijd kwam op naam van Matthijs de Ligt. De verdediger kopte een vrije trap naast het doel. Na vijf minuten nam Carel Eiting het doel onder vuur. De middenvelder werd niet aangepakt en kon vanaf een meter of dertig schieten. Ook deze poging ging langs de verkeerde kant van de paal. In de eerste tien minuten creëerde Ajax nog twee goede kansen, na een prima opbouw. Eén keer kon Huntelaar de bal net niet controleren en de tweede keer kon Ziyech de bal net niet binnen tikken. Na een kwartier spelen kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. De Ligt kon een voorzet makkelijk onschadelijk maken. Via Tadic en De Ligt werd Ajax iets dreigender voor het doel van Fortuna.

Dreigend via de linkerflank

Af en toe wist Ajax vrij door de verdediging heen te combineren. Een aanval via Neres, Tagliafico en Tadic liep in de zestien net op niets uit. Vooral via de linkerkant, nadat Neres daar kwam te spelen, werd Ajax vaak dreigend. Ziyech zag Neres op links diep gaan. Met een perfecte bal kon Neres de bal voorgeven, maar niemand liep met hem mee bij de tweede paal waardoor de bal voorlangs ging. Vlak voor rust wisten Ziyech en Tadic elkaar goed te vinden in de kleine ruimte. Het schot van Ziyech ging, via een Limburgs been, rakelings naast.  In de counter werd Fortuna levensgevaarlijk. Semedo gaf de bal hard voor, waarna de bal uit de kluts terechtkwam bij El Messaoudi. Zijn harde schot werd goed gekeerd door Onana.

Invaller Dolberg

Kasper Dolberg kwam direct na rust in het veld voor Klaas Jan Huntelaar. De eerste echte aanval kwam bij de Deense spits terecht. Het talent faalde niet en bracht Ajax meteen na rust op een 0-1 voorsprong. Vervolgens brak een periode aan met veel slordigheden aan beide kanten. Echte kansen werden er tussendoor niet gecreëerd. Na een mooie actie van Tadic en Van de Beek kreeg Ajax een goede mogelijkheid op de 0-2. Het schot en de daaropvolgende voorzet kon er echter uit worden gehaald. Fortuna werd wat sterker in de duels en creëerde op die manier voor zichzelf een kans. Van afstand kon Onana onder vuur worden genomen. De Ajax-goalie keerde de inzet van Lamprou, en nee dat is niet onze tweede doelman. Na een counter werd de thuisploeg opnieuw gevaarlijk, maar wederom bracht Onana goed redding. Ziyech maakte zichzelf goed vrij op de rechterkant van het veld en zag Eiting vrij op de rand van de zestien staan. De middenvelder schoot de bal wat wild naast. Ajax drong wat meer aan en dat resulteerde in de 0-2. Van de Beek kopte de bal uitstekend door op de diepgaande Ziyech, die vervolgens heel koeltjes Ajax’ tweede doelpunt scoorde. De wedstrijd leek daarmee in het slot te zijn gegooid. Echt grote kansen leverde de slotfase niet meer op.

Komende dinsdag staat de volgende wedstrijd voor Ajax op het programma. De Amsterdammers gaan in de UEFA Champions League op bezoek bij Bayern München.