Ajax heeft de vrijdagavond wedstrijd met 4-2 gewonnen van PEC Zwolle. In Zwolle kende Ajax een bliksemstart, maar de Ajacieden maakten het zeker na rust onnodig spannend. Ook leek het een avond zonder zorgen te worden, maar namen de zorgen met verschillende blessuregevallen toch nog behoorlijk toe.

Erik ten Hag had zijn ploeg op één positie gewijzigd ten opzichte van de Klassieker vorige week zondag. Noussair Mazraoui begon als rechtsback, waardoor Sergino Dest plaats nam op de bank. De hoofdtrainer liet vlak voor de wedstrijd weten dat Mazraoui een kans verdiende en kon zodoende Dest wat rust geven na een druk programma.

Bliksemstart

Ondanks dat Ajax in de eerste minuten nog wat zoekende was, werd het twee keer wel heel gevaarlijk. Eén keer gaf Ziyech de bal goed voor maar kwam de bal niet bij een teamgenoot terecht. Bij de tweede poging was het gelijk raak, nadat oud-Ajacied Mous een voorzet maar half verwerkte. Quincy Promes stond, zoals wel vaker de laatste weken, op de juiste plek en tikte eenvoudig binnen: 0-1! Een paar minuten later was het opnieuw raak. Een uitstekende voorzet van Ziyech werd door de vrij staande Promes binnen gekopt: 0-2! En zo stond Ajax wederom binnen vijftien minuten spelen op een comfortabele voorsprong.

Ajax had het duel volledig onder controle. Na wat dreigende momenten wist Ziyech met een fantastische pass Neres te bereiken. De Braziliaan nam de bal aan en wist deze over Mous heen te tillen om vervolgens simpel binnen te schieten: 0-3! Uit het niets werd PEC gevaarlijk uit een vrije trap. Reza kon de bal richting doel koppen. Via Onana en Veltman ging de bal er niet in. Het was het eerste wapenfeit van de thuisploeg na vijfentwintig minuten. Martínez werd na een klein halfuur gewisseld voor Álvarez. De Argentijn werd eerder in de eerste helft hard op zijn knie geraakt door Hamer. Ten Hag wisselde hem uit voorzorg voor komende dinsdag.

Ziyech wist Neres met een schitterende pass nét niet te bereiken, anders had de vierde goal binnen het halfuur er al in kunnen liggen. De bal stuiterde echter door het strafschopgebied uit. Niet veel later kwam PEC terug in de wedstrijd. Álvarez nam de bal niet goed aan en lanceerde daar onbedoeld Hamer mee, die vervolgens rustig kon afdrukken.

Moeizame tweede helft

Ajax begon na rust iets gretiger dan het de eerste helft eindigde. Het leek alleen wel wat minder geconcentreerd, waardoor de eindpass of de afronding telkens niet helemaal goed was. En daardoor bleef de thuisploeg geloof houden en dook het zowaar af en toe brutaal en dreigend op voor Onana. Na een uur spelen kreeg Álvarez een flinke elleboog te verwerken van Saymak. De Mexicaan hield een flinke snee over in zijn bovenlip en kon de wedstrijd niet vervolgen. Het duurde vervolgens lang voordat er een wissel werd doorgevoerd. Ajax speelde verder met tien man en in die periode wist PEC opnieuw toe te slaan. Saymak kopte een voorzet binnen: 2-3. Direct na de goal werd de wissel doorgevoerd en kwam Gravenberch binnen de lijnen.

Ajax had moeite om weer terug in het spel te komen en daardoor bleef PEC gevaarlijk. In de counter scoorden de Zwollenaren, maar wel na een buitenspelmoment waardoor het feest terecht niet doorging. Na 72 minuten spelen moest Ten Hag wederom wisselen. Dit keer kon Van de Beek niet verder. En zo begon de avond nog onbezorgd met een comfortabele voorsprong, maar naarmate de avond vorderde namen de zorgen toe.

Het spel golfde vervolgens op en neer. Na een uitstekende ingreep van Mazraoui werd Ziyech gevaarlijk, maar de spelmaker kon net niet goed bij de bal helaas. Aan de andere kant kon Paal uithalen, maar zijn volley miste richting. Ziyech kon van buiten de zestien aanleggen. Zijn schot ging echter rakelings naast. Vlak voor tijd wist Ajax de wedstrijd te beslissen met een heerlijke goal. Een mooie aanval via verschillende schijven eindigde in het vijf-meter-gebied bij Neres, die ook zijn tweede van de avond kon binnen tikken: 2-4! Gelukkig wisten de Amsterdammers de zege in de tweede helft over de streep te trekken, maar dat was iets waar het zeker na 30 minuten niet naar uit zag.

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek (’72. Marin), Martínez (’28. Álvarez, ’61. Gravenberch), Promes; Ziyech, Tadic, Neres.