© Proshots

Ajax heeft het veertig-jarige jubileum van de F-Side opgeluisterd met een 3-2 overwinning. Voor het team van Peter Bosz waren Lasse Schöne, Hakim Ziyech en Ramon Leeuwin (eigen doelpunt) trefzeker.

Het team van Peter Bosz startte zondagmiddag weer met Hakim Ziyech in de basis. De middenvelder was afgelopen donderdag tegen Standard Luik nog geschorst. Ook was er een basisplaats voor Kasper Dolberg. De spits startte zodoende voor de derde keer deze week in de basisopstelling.

Ajax begon moeizaam aan de wedstrijd. Het had het bijna weer traditioneel lastig met de bezoekers. Al binnen twee minuten nam Ayoub het doel van Andre Onana onder vuur. De Amsterdammers waren in de beginfase van de wedstrijd vooral erg slordig. Zo nu en dan kwam Ajax er via een mooie aanval wel goed door, maar echte kansen leverde het niet op. Na een klein halfuur spelen werkte Nick Viergever de bal slordig over de eigen achterlijn, waarna Utrecht een corner mocht nemen. Deze werd kort genomen en goed voor geslingerd op het hoofd van Conboy, die knap raak kopte. In het slot van de eerste helft kwam Ajax er eindelijk beter door. Het creëerde enkele goede kansen. Amin Younes nam na een goede actie het doel van Ruiter onder vuur. De doelman keerde de inzet echter knap. Niet veel later leverde Viergever opnieuw slordig de bal in, waardoor Ajax-huurling Richairo Zivkovic na een goede loopactie één-op-één kwam te staan met Onana. Davinson Sánchez greep met een geweldige tackle goed in. In de slotminuten werden schoten van Kasper Dolberg, Bertrand Traoré en Lasse Schöne geblokt. Hakim Ziyech was nog het dichtst bij een treffer. De middenvelder zag een fantastische vrije trap gekeerd worden.

In de tweede helft zette Ajax de druk van voor rust door. Al binnen drie minuten kwam het team van Peter Bosz op gelijke hoogte. Na een goede actie van Amin Younes werd diens voorzet binnen getikt door Leeuwin. De thuisploeg ging verder met het goede spel en creëerde een aantal kansen na mooi combinatiespel. Ajax hield de druk op Utrecht, dat er nauwelijks meer uitkwam. Ajax domineerde het spel, maar na een uur beet Utrecht wat meer van zich af. Een rommelige en slordige fase volgde. Ruim tien minuten voor tijd kreeg Ajax een penalty na hands van Strieder. Opmerkelijk genoeg ging niet Davy Klaassen achter de bal staan maar Lasse Schöne. De aanvoerder van Ajax miste onlangs een penalty tegen Panathinaikos en maakte dus plaats voor Schöne. Een wijs besluit, want de Deen schoot feilloos raak: 2-1.

Nadat een vrije trap van Viergever door iedereen bij Utrecht achterin werd gemist, stond Hakim Ziyech ineens oog in oog met Ruiter. De middenvelder tikte de bal heel koeltjes langs de Utrechtse goalie en leek daarmee de wedstrijd in het slot te gooien. Het was Ziyech’s eerste Ajax-doelpunt in de Eredivisie. Enkele minuten na de 3-1 kreeg Ajax een levensgrote kans op de 4-1. Na een mooie aanval kwam de bal via Younes bij Bertrand Traoré terecht. De Burkinees besloot vanaf vijf meter voor het doel in één keer te schieten in plaats van de bal rustig aan te nemen, waardoor zijn inzet hoog over vloog. In de slotminuten kwam Van der Maarel in het veld bij Utrecht. Tientallen seconden later tikte hij een vrije trap van Utrecht binnen: 3-2. Het was voor Ajax de negende (!) tegentreffer uit een standaardsituatie. Na nog een hectische slotminuut sleepte Ajax uiteindelijk de drie punten binnen.

De zege op FC Utrecht is de achtste overwinning op rij voor het team van Peter Bosz, dat zodoende met een goed gevoel de interlandperiode kan ingaan.