Ajax heeft zondagmiddag een zwaarbevochten 1-2 overwinning geboekt op FC Groningen. Voor de Amsterdammers waren Anwar El Ghazi en Lasse Schöne trefzeker.

Ajax startte met de verwachte elf spelers aan de uitwedstrijd in Groningen. In de achterhoede vormden Viergever en Van der Hoorn het centrum en stond Veltman weer opgesteld als rechtsback. De voorste linie werd weer gevormd door het trio Younes, El Ghazi en Schöne. Toch was er nog wel één noemenswaardige wijziging: Hennie Spijkerman nam de honneurs waar, omdat Frank de Boer ziek was. Het was de eerste keer dat de hoofdcoach een wedstrijd van Ajax mistte.

In de eerste helft ging de wedstrijd gelijk op. FC Groningen had echter de betere kansen en counterde er zo nu en dan heel gevaarlijk uit. De Amsterdammers zette daar niet heel veel tegenover. Een poging van Klaassen werd van de lijn gehaald door Hateboer en een vrije trap van Schöne belandde in de muur. Idrissi, Drost en Sorloth hadden de beste kansen van de eerste helft. Alle pogingen vlogen naast of over het doel van Cillessen.
In de tweede helft was er een ander wedstrijdbeeld. Ajax maakte het spel en zette eerder druk dan in de eerste helft. De Amsterdammers werden hierdoor dreigender en kwamen er zo nu en dan gevaarlijk uit. Na een klein uur drukte Ajax dit ook uit in de score. Gudelj kopte de bal na een goede aanval voor, waarna El Ghazi van dichtbij hard zijn tiende doelpunt van het seizoen binnenschoot. Het doelpunt deed Ajax goed. Vlak na de 0-1 werd Younes direct gevaarlijk. De Duitse aanvaller trok naar binnen toe, maar zag zijn poging op knappe wijze gekeerd worden door Padt. Een kleine tien minuten later verdubbelde Ajax de voorsprong. Het was weer Younes die gevaar stichtte en naar binnen trok. Na een goede actie werd hij in de zestien neergelegd en kreeg Ajax een strafschop.

Schöne schoot de penalty vervolgens goed binnen. De wedstrijd leek na de 0-2 gespeeld te zijn, maar door een rode kaart van Van der Hoorn werd het toch nog spannend. FC Groningen begon voor het eerst in de tweede helft wat aan te dringen, maar echt gevaarlijk werd het niet. In de 78e minuut was het eerste gevaarlijke moment in de tweede helft van de Groningers een feit. Een harde voorzet van Rusnak werd net gemist door Hoesen, waarna Ajax de bal makkelijk kon wegwerken. Niet veel later had Bazoer aan de ander kant de wedstrijd op slot kunnen gooien. Na een goede pass van Schöne kon de middenvelder alleen af op Padt. Bazoer zag zijn inzet echter gekeerd worden. De wedstrijd bleef hierdoor spannend, maar het duurde uiteindelijk tot de 93e minuut voordat Groningen ook daadwerkelijk wist te scoren. Ex-Ajacied Hoesen schoot een vrije trap schitterend binnen. Het doelpunt van de Groningers kwam alleen te laat om de winst van Ajax echt in gevaar te brengen.

Wie is jullie Man of the Match?


surveys & polls