Een woordvoerder van Ajax heeft laten weten dat de club stappen gaat ondernemen tegen de racistische fans van ADO Den Haag die zich afgelopen zondag schuldig maakten aan discriminerende spreekkoren en oerwoudgeluiden aan het adres van Riechedly Bazoer. Naast een jarenlang stadionverbod wil Ajax dat de supporters in kwestie ook strafrechtelijk vervolgd worden. “We doen vandaag of maandag aangifte tegen de racistische fans”, aldus de woordvoerder.

De Telegraaf weet vanmorgen te melden dat Dolf Collee zijn collega, Jan Willem Wigt, heeft ingelicht over de plannen van Ajax. “Onze algemeen directeur Dolf Collee heeft contact opgenomen met zijn collega van ADO Den Haag, Jan Willem Wigt, om hem te informeren dat Ajax naar de politie stapt. We vinden dat de betreffende supporters veel te ver zijn gegaan en dat hun acties strafrechtelijk moeten worden bekeken. Ajax zal aangeven dat we de spreekkoren en apengeluiden als racisme en discriminatie tegen een van onze werknemers hebben ervaren.”

Met de aangifte neemt Ajax Bazoer in bescherming, zodat hij niet zelf aangifte hoeft te doen. “We vinden niet dat we Riechedly moeten vragen aangifte te doen, maar nemen zelf die verantwoordelijkheid, zodat hij zich op voetballen kan richten”, aldus de woordvoerder.

Zondag werd vlak na de wedstrijd al bekend dat de KNVB de spreekkoren zou gaan onderzoeken. Met het besluit van Ajax om aangifte te doen. lijkt de groep supporters van ADO Den Haag zich klaar te mogen maken voor een serieus onderzoek.