Ajax is goed begonnen aan de kwartfinale van de Europa League. In Amsterdam kreeg het de nummer 10 van de Duitse Bundesliga op bezoek, Schalke 04. De wedstrijd begon wat aftastend, beide ploegen leden in de eerste tien minuten veel balverlies. Na een kwartier kwam Ajax steeds beter in de wedstrijd, het nam het voortouw in de wedstrijd en werd dan ook veelvuldig gevaarlijk. Zo vuurde Donny van de Beek, de vervanger van Schöne, in de 20ste minuut een schot af op keeper Fährmann. De keeper kon in eerste instantie de bal niet klemmen maar corrigeerde dit goed.

Ajax ging door met zoeken naar een doelpunt en kreeg dan ook een aantal kleine kansjes. In de 22ste minuut werd Amin Younes gevloerd nadat hij het strafschopgebied in ging, Ajax kreeg een penalty van de arbiter die Davy Klaassen feilloos achter de keeper van Schalke 04 werkte. Ajax liet Schalke 04 geen enkel moment in de wedstrijd komen in de eerste helft en zat er boven op. Van Schalke 04 konden we maar één wapenfeit noteren, sterkhouder Höwedes kreeg een kans, hij probeerde een omhaal maar deze eindigde in de handen van André Onana.

In de eerste helft raakte Sinkgraven al geblesseerd, Mathijs de Ligt is zijn vervanger. Schalke 04 ging na de rust op zoek naar een gelijkmaker maar het was Ajax die nadrukkelijker door ging waar het gebleven was.  In de 52ste minuut was het Davy Klaassen wie voor de 2-0 tekende, na een goede voorzet van Justin Kluivert tikte de aanvoerder de 2-0 binnen. Traoré had veelvuldig de kans op de 3-0 maar stuitte tot twee keer toe op keeper Fährmann die Schalke meerdere malen in de wedstrijd hield. In de tweede helft heeft Ajax doorgetrokken waar het mee begon. Die Köningsblaue kregen geen vat op de wedstrijd en het was dan ook Ajax die meerdere kansen aan elkaar reeg. Net zoals in de eerste helft kreeg Schalke één kans, Caligiuri loste een schot op Andre Onana, de doelman van Ajax kon makkelijk redden.

Donny van de Beek was nog dichtbij de 3-0, hij raakte het houtwerk met een verwoestend schot. In tweede instantie ging de bal ruim naast. Nick Viergever was ook nog dichtbij de 3-0, hij kopte uit een corner van Hakim Ziyech de bal richting de hoek, maar het was Fährmann die de bal uiteindelijk makkelijk uit de hoek plukte. Bij Schalke 04 werd nog één speler geschorst. Kehrer kreeg een gele kaart nadat hij Amin Younes tegenhield. Hij mist dus de return in de Veltins Arena.

Ajax doet goede zaken door 2-0 te winnen van Schalke, mocht het in Gelsenkirchen scoren dan is het bijna zeker van een plek in de halve finale, Schalke zal dan minstens 4 keer moeten scoren. Echter vergeet Ajax zich te belonen, het had met een grotere uitslag richting Duitsland af kunnen reizen maar vergeet meer te scoren, toch mogen de Ajacieden hopen op de halve finale. Er werd meer verwacht van Schalke 04 maar Ajax liet zien niet onder te doen.