Ajax won woensdagavond in de tweede ronde van de KNVB-beker eenvoudig van Go Ahead Eagles: 3-0. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie had op enkele kansen na weinig tot niets in te brengen in de Johan Cruijff Arena. De doelpunten van Ajax werden gemaakt door Neres, Labyad en Huntelaar.

Meerdere wijzigingen

De ploeg van trainer Erik ten Hag begon met een flink aantal wijzigingen aan de wedstrijd tegen de Deventenaren. Zo kregen Onana en Tadic rust vanwege lichte blessures aan respectievelijk de schouder en lies. Het gaf de coach de gelegenheid om de Ajax-jeugd de kans te geven zichzelf te bewijzen. Zo was Cerny eindelijk weer van de partij. Voor de Tsjech was het de eerste basisplaats in Ajax 1 sinds een langdurige blessure hem parten speelde.

Niets te halen tegen scherp Ajax

Wie dacht dat Ajax rustig zou beginnen, had het mis. De eerste kans van de wedstrijd was al in de derde minuut na een handige combinatie tussen Neres en Labyad. De laatste krulde de bal vanaf de linkerkant in de rechterhoek, maar zag de bal worden gekeerd door een knap keepende Verhulst. De thuisploeg gaf met de kans direct aan dat het niet van plan was uitgeschakeld te worden, zoals PSV wel overkwam op dinsdagavond. De Amsterdammers hadden van Ten Hag duidelijk de opdracht gekregen de bal het werk te laten doen en Go Ahead Eagles er achteraan te laten lopen. Dat laatste lukte de eerste minuten aardig met vlot combinatiespel.

Na tien minuten nam de koploper van de Keuken Kampioen Divisie langzaam wat initiatief. Ajax werd op zijn beurt slordiger in balbezit. De volgende échte kans van Ajax was pas na een half uur, toen Labyad via een counter Neres inspeelde. De Braziliaan schoot laag op doel en raakte de keeper. Vier minuten later schoot Neres wél raak. Schöne veroverde de bal op het middenveld en speelde Labyad in, die daarna Neres diep stuurde. De Braziliaan maakte koelbloedig af door de bal hard in het doel te schieten. Het doelpunt gaf Ajax vleugels, want in de 38ste minuut was het weer raak. Huntelaar lobde de bal op sublieme wijze over de Deventerse defensie heen, Labyad maakte vervolgens het doelpunt.

Ajax zet in tweede helft door

Ook in de tweede helft ging Ajax voortvarend van start. Linksback Bakker ging aan de linkerkant lopen met de bal en bracht Labyad vervolgens in stelling. Hij treuzelde echter te lang, waardoor de kans verkeken was. Ajax bleef loeren op nieuwe kansen om de score uit te breiden. Bijna lukte dat na een klein uurtje toen keeper Verhulst de bal niet onder controle kreeg. Huntelaar wist er echter net niet van te profiteren. De spits kreeg de bal niet lekker op zijn voet, waardoor deze achter rolde.

Het duurde echter niet lang voordat het derde doelpunt wél viel. Kristensen kreeg de bal in de 63ste minuut aan de rechterkant aangespeeld en gaf een lage voorzet op Huntelaar; de spits hoefde deze alleen nog maar het doel in te lopen: 3-0. Het doelpunt was de genadeslag voor Go Ahead, die overigens in de gehele wedstrijd weinig illusies hoefden te maken. Het was gelukkig voor Go Ahead Eagles het laatste doelpunt van de wedstrijd, waarmee Ajax doordringt tot de laatste zestien van het bekertoernooi.

Opstelling Ajax: Lamprou; Kristensen, Schuurs, Blind (75′. Dolberg), Bakker; Schöne, Van de Beek (63′. De Wit), Neres; Cerny (63′. De Ligt), Huntelaar, Labyad.