Thulani Serero kwam in 2011 over van satellietclub Ajax Cape Town, maar heeft zijn definitieve doorbraak bewaard voor huidige voetbaljaargang. De kleine Zuid-Afrikaan speelt dit seizoen vrijwel alles als linker aanvallende middenvelder. Juist, de plek waar voorheen Christian Eriksen schitterde. Zijn contract loopt door tot volgend jaar zomer, maar van een zekere verlenging is toch geen sprake.

In De Stentor geeft Directeur Voetbalzaken Marc Overmars tekst en uitleg. “Hij behoort tot het type speler dat de bal het liefst over de doellijn dribbelt. Die ‘mindset’ moet eraf. Van sommige spelers denk je: ze moeten niet stranden in schoonheid. Dat moet je voor zijn. We zullen zien of hij dat doet.” De vleugelflitser van weleer vertelt hoe hij dat vroeger aanpakte. “Ik moest werken aan mijn linkerbeen, de afronding en acties, mijn latere handelsmerk. Voor Serero is dat echt een volgende fase. Dat moet zijn volgende stap zijn.”

Frank de Boer uitte eerder al lichte kritiek op zijn 24-jarige pupil, door meer rendement van hem te eisen. Gisteren deed Serero in ieder geval een stap in de goede richting: met een assist en een doelpunt was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de 3-2 winst op ADO. Mocht Ajax niet willen verlengen, lijkt een verkoop na het seizoen de oplossing. Eerder werden het Griekse Panathinaikos en Engelse laagvlieger Fulham gelinkt aan de behendige passer. Serero werd de afgelopen twee jaar kampioen met Ajax.