Ajax kan zondagmiddag de vierde landstitel op rij pakken. Een unicum. De Ajacieden nemen het op tegen ADO Den Haag, maar is wel afhankelijk van wat er in Eindhoven gebeurt. Daar spelen PSV en Feyenoord tegen elkaar. Wanneer de Rotterdammers punten laten liggen en de Amsterdammers winnen, dan is Ajax opnieuw kampioen. Het podium is inmiddels opgebouwd; bier en champagne worden alvast koud gezet. Wordt het net zo’n feest als voorgaande jaren? Eerst maar eens zien te winnen. Een terugblik op de eerdere kampioenswedstrijden.

15 mei 2011: Ajax – FC Twente (3-1)
Elke Ajax-supporter weet nog precies waar hij of zij was toen de felbegeerde derde ster veilig werd gesteld. Alle frustraties en ergernissen van de voorgaande jaren waren in één klap vergeten. Een mooier kampioenschap was haast niet te bedenken. Op 20 maart 2011 verloor Ajax nog met 3-2 uit bij ADO Den Haag. Zelfs trainer Frank de Boer zei dat de focus naar plek twee ging. Een wonder gebeurde. FC Twente begon te wankelen terwijl Ajax de rug rechtte.

Zo stonden de twee elftallen op de laatste speeldag van de Eredivisie tegenover elkaar. De Tukkers hadden aan een gelijkspel genoeg; Ajax moest winnen. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat de Amsterdammers de baas waren. In een kolkende ArenA straalde de equipe van De Boer onoverwinnelijkheid uit. Na ruim twintig minuten schoot Siem de Jong Ajax naar een 1-0 voorsprong uit een heerlijke voorzet van Gregory van der Wiel. Vlak na rust hielp oud-Ajacied Denny Landzaat zijn voormalige ploeg een handje door de bal op prachtige wijze in eigen doel te koppen. Even leek de spanning terug toen Theo Janssen de aansluitingstreffer maakte. Maar nee hoor, een klein kwartier voor tijd besliste De Jong de wedstrijd. Hij tikte beheerst binnen na een sublieme pass van Christian Eriksen. De ArenA ontplofte. Tranen vloeiden ook bij de stoerste mannen. Eindelijk werd afgerekend met een kampioenloze periode en jaren van wanbeleid. Met Frank de Boer kon Ajax de wereld aan.

2 mei 2012: Ajax – VVV Venlo (2-0)
Ook in het seizoen 2011/2012 leek Ajax in de eerste seizoenshelft al de titel te verspelen. Zo werd er verloren van FC Groningen en speelde het gelijk tegen Feyenoord, AZ en NAC. De ergste wedstrijd was echter in november tegen FC Utrecht, die met maar liefst 6-4 werd verloren. Snel vergeten. Oh ja, in januari werd uit bij Feyenoord met 4-2 verloren en een week later opnieuw van Utrecht. Ook dat deed pijn. Hoewel, Ajax lachte het laatst. De Amsterdammers waren al afgeschreven, maar kwamen opnieuw terug van een flinke achterstand op de koplopers. Er werd twaalf keer op rij gewonnen. Toen kwam de kampioenswedstrijd: thuis tegen VVV Venlo.

Een gelijkspel was genoeg geweest, maar Ajax zou Ajax niet zijn als ze niet vol voor de winst zouden gaan. Er werd simpel gewonnen dankzij twee doelpunten van Siem de Jong. Inderdaad, opnieuw was het de middenvelder annex aanvaller die zijn elftal naar de titel schoot. Het mooiste moment kwam misschien wel na de wedstrijd toen de lichten in de ArenA uitgingen. Uit volle borst werd “We Are the Champions” van Queen gezongen. Kippenvel.

5 mei 2013: Ajax – Willem II (5-0)
Het seizoen 2012/2013 leek op de vorige jaargangen. Er werd af en toe onnodig puntverlies geleden tegen onder meer FC Utrecht (wat is dat toch met deze tegenstander?) en Vitesse. Ajax verspeelde ook twee keer achter elkaar een voorsprong in de laatste minuten. Tegen Heracles Almelo werd het 3-3, tegen Feyenoord 2-2. Toch bleef Frank de Boer vertouwen houden en loodste zijn team weer richting de koppositie. Belangrijke zeges werden geboekt. De belangrijkste was misschien wel uit tegen PSV. De wedstrijd golfde op en neer en een 2-2 leek een prima uitslag. Niet voor De Boer. Hij bracht Derk Boerrigter erin die een kwartier voor tijd de winnende maakte. Het kampioenschap kon Ajax niet meer ontgaan.

Op Bevrijdingsdag kwam Willem II op bezoek dat kinderlijk eenvoudig werd afgedroogd: 5-0. Ajax speelde niet eens geweldig en hoefde niet in de hoogste versnelling te voetballen. Goals van Sigthórsson, Eriksen, Fischer, De Jong (heb je hem ook weer) en Hoesen stelden de titel veilig. De 32e landstitel was een feit. Ajax bleef critici de monden snoeren. De Boer en zijn mannen hebben zich nooit iets aangetrokken van commentaar van buitenaf. De focus ligt alleen op het spel. Waar anderen Ajax afkraken, heeft De Boer maar één doel: kampioen worden. Het lukt hem steeds weer. Dit jaar ook?