Ajax en PSV willen graag met hun beloftenteam spelen in de Nederlandse Jupiler League, dit zegt PSV-directeur Marcel Brands tegen het Algemeen Dagblad. “De talenten van PSV en Ajax zijn beter af in de Jupiler League dan in de beloftencompetitie. De competitiestructuur in Nederland is uitstekend, alleen over de beloften wordt steevast geklaagd.” vertelt hij.

Niet alleen voor de jeugdteams zelf, maar ook voor de competitie ziet Brands voordelen. Dit komt doordat veel clubs nauwelijks bestaansrecht hebben vanwege financiële problemen. Een aantal jaar terug was HFC Haarlem al de dupe en afgelopen week werd ook RBC Roosendaal failliet verklaard.

Veel jeugdspelers zijn de maandagavonden beu en willen meer aandacht van buitenaf. In de Jupiler League zijn de stadions meestal redelijk gevuld, in de beloftencompetitie zijn er nauwelijks toeschouwers. Marcel Brands noemt het voorbeeld van zijn zoon. Kevin Brands speelde in de jeugd van AZ en ging naar Telstar. Bij zijn debuut werd hij direct ge-sms’t door veel vrienden: “Je was op tv!”

In Spanje en Duitsland spelen jeugdteams al in een tweede of derde divisie. Het tweede team van Barcelona speelt in de Segunda Division, de tweede Spaanse divisie. De ‘B’-teams van Bayern München, VfB Stuttgart en Werder Bremen spelen in de 3. Bundesliga.