Vanmorgen is de erelid van Ajax, André Kraan, overleden. De 85-jarige Kraan heeft in zijn leven meerdere functies bekleed bij de Amsterdamse club. Afgelopen jaar is de erelid nog gehuldigd voor zijn 70-jarige lidmaatschap. ‘De één houdt van postduiven, de ander van mooie auto’s of vrouwen. Ik houd van Ajax; het is mijn lust en mijn leven,’ zei hij ooit.

In 1940 werd Kraan, op dertienjarige leeftijd, lid van Ajax. Hij werd gezien als een groot talent en speelde in 1946 bij het junioren elftal, samen met onder andere Rinus Michels en Cor van der Hart. De militaire dienst verstoorde zijn doorbraak bij Ajax. Uiteindelijk speelde Kraan in Ajax 2 en verder dan een keer reserve bij Ajax 1 kwam hij niet. De komst van het betaalde voetbal in 1954 kwam voor Kraan te laat.

André Kraan kon niet alleen goed voetballen, hij kon ook erg goed honkballen. Vijftien jaar lang speelde hij in het eerste van het honkbalteam en in 1948 wist hij het kampioenschap te behalen. In 1961 begon hij, nog maar 34 jaar oud, aan zijn lange bestuurscarrière; eerste twee jaar als commissaris betaald voetbal, daarna als commissaris amateurvoetbal onder achtereenvolgens de voorzitters Jan Melchers en Jaap van Praag. In 1977 moest Kraan vanwege zijn maatschappelijke carrière stoppen als bestuurder.

Na zijn afscheid als bestuurder bleef André Kraan een trouwe en actieve verenigingsman. Samen met mede-erelid Wim Schoevaart ontving hij bij iedere wedstrijd van het eerste elftal in de Amsterdam ArenA de arbitrage. Hetzelfde deden zij op de Toekomst bij de wedstrijden van Jong Ajax, dat zij ook bij uitduels trouw volgden. Daarnaast was Andé Kraan actief in het Bordjesclub-comité en de Erfgoedcommissie. In 2010 werd Kraan gehuldigd vanwege het zeventigjarig lidmaatschap van de club die ‘zijn lust en zijn leven’ was.

André Kraan (22 augustus 1927 – 23 november 2012)

Bron: www.ajax.nl