De Ajax Experience brengt Ajax vooralsnog niet wat de club ervan verwacht had. Dit project is een initiatief van commercieel directeur Henri van der Aat. De Ajax Experience is de vervanger van het oude Ajax Museum, dat in de Amsterdam Arena gevestigd was. De bezoekersaantallen van de Ajax Experience vallen flink tegen, terwijl de Amsterdammers wel veel kosten hebben aan het nieuwe pand op het Rembrandtplein. Daardoor is de Ajax Experience voorlopig vooral een geldverslindend initiatief gebleken.

Het pand waarin de Ajax Experience gevestigd is, werd voor meer dan een miljoen euro verbouwd, terwijl jaarlijks ook nog eens een half miljoen aan huur betaald moet worden door de Amsterdamse club. Daarnaast heeft Ajax extra werknemers nodig om de Ajax Experience draaiende te houden.

Bij de start van het project werd de ambitie uitgesproken jaarlijks tussen de honderdvijftig- en tweehonderdduizend bezoekers te gaan trekken. Vooral de internationale toeristen zouden de Ajax Experience moeten gaan bezoeken. De gewenste bezoekersstroom blijft echter uit. Werknemers verklaren dat er dagelijks slechts zestig Ć  zeventig man langskomt in het gloednieuwe museum.

Dat is nog een hele vooruitgang in vergelijking met de eerste maanden dat de Ajax Experience geopend was, weet het personeel. Hiermee zou het aantal bezoekers op jaarbasis niet boven de dertigduizend uitkomen. In het oude Ajax Museum, gevestigd in de Amsterdam Arena, trok Ajax nog minimaal honderdduizend bezoekers per jaar.

Dat de Ajax Experience een groot fiasco is, viel ook de voormalige Raad van Commissarissen op. Algemeen directeur Martin Sturkenboom perkte daarop in hun opdracht het takenpakket van commercieel directeur Van der Aat flink in. Hij moest eerst de Ajax Experience draaiende krijgen, alvorens zich ook met andere zaken te bemoeien. Vooralsnog is Van der Aat echter niet geslaagd in deze opdracht. Hiervoor zijn twee medewerkers van de Ajax Experience inmiddels geslachtofferd, maar de initiatiefnemer blijft vooralsnog buiten schot. Hij vervult na het vertrek van Sturkenboom nota bene weer een leidende rol in de directie.

Lees voor meer informatie over het commerciƫle beleid bij Ajax ook:
Ajax en de verdampte miljoenen